Pyszny gulasz z podrobów

     Dzień dobry w ten kolejny, „zimowy” – majowy dzień 😉 No cóż? Nie ma co narzekać tylko czekać na te promienie słońca. Od razu też  mówię – jeśli ktoś na hasło o podrobach – mówi „ble!” i się krzywi, to niech sobie coś  np. w telewizji obejrzy i mi tu nie wyczytuje przepisu, bo  zabraknie prawdziwym fanom podrobów. 😉 Niektórzy pamiętają te czasy, kiedy podroby traktowane były jak odpady, coś gorszego po rozbiorze mięsa i były ratunkiem na obiady na  tzw. koniec miesiąca, bo ich cena była baaardzo przystępna. A dziś? Kiedy programy kulinarne wyniosły na piedestał  np.  konfitowane  lub   „suwidowane” (słowniczek poniżej).    podroby -ich cena całkiem niewiele odstaje od  czołówki tzn. polędwicy, szynki.  Dzisiejszy gulasz jest dla mnie wyjątkowy i niecodzienny, bo połączył tak różne faktury i smaki, że efekt zmuszał do obżarstwa 😊

 Sous-vide (po francusku  oznacza w próżni) –  jest to metoda polegająca na tym, że produkt zamknięty jest szczelnie w  specjalnej plastikowej torbie próżniowej, a potem długo gotowany w niskiej temperaturze. To tak ogólnie 😉


Składniki:

  • 0,5 kg żołądków drobiowych (z kurczaka)
  • 0,5 kg żołądków drobiowych (z indyka)
  • 0,5 kg nerek wieprzowych
  • 0,5 kg serc drobiowych
  • 3 cebule
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 3 nieduże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2- 3 łyżki magii (tej prawdziwej, najstarszej 😉 )
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1-2 łyżki pasty pomidorowej – opcjonalnie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie podroby umyć i pousuwać z nich wszelkie  niepotrzebne skórki i błonki Nerki  pokroić w plastry, zalać wrzącą wodą, chwilę pogotować i wodę zlać, a nerki wypłukać.

Żołądki indycze przekroić na 3 -4 kawałki,

a z serc powykrawać kawałki z „rurkami” (na zdjęciu widać o co chodzi)

Wszystkie podroby podsmażyć chwilę na patelni, zalać wodą i dusić  w granicach godziny – próby smakowe pozwolą Wam stwierdzić czy już 😊W tracie gotowania przygotować warzywa czyli obrać, pokroić – w jakie kształty to już Wasza decyzje – pozwalam „zgapić” moje 😉

Dorzucić warzywa, dodać przyprawy i za jakieś 10 min. – bo tyle potrzebują warzywa- potrawa jest gotowa.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge