Pyszny brzoskwiniowiec z pianką budyniową

Cześć Kochani😊 Dzisiejsza moja propozycja to powalająco pyszne ciasto z brzoskwiniami i pianką. Bardzo istotne, tak myślę, jest w tym cieście to, że smakuje i wygląda jak bardzo dobre ciasto kruche, a robi się jak zwykłego ucierańca 😉 Nie ma tu zagniatania ciasta, odkładania do lodówki, podpiekania…a efekt niesamowity. Dół się pięknie podpieka i jest kruchutki, mimo tego, że bezpośrednio na surowym cieście leżały owoce. No magia…😉 A do tego aromat soczystych brzoskwiń…ach…skubnęłabym, ale szybko zniknęło 😉

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 220 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  •  4 -5 brzoskwiń ( mogą być np. jabłka, gruszki, śliwki…)
  • sok z niedużej cytryny
  • cukier waniliowy do owoców – opcjonalnie

Piana:

  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (lub waniliowy)

Sposób przygotowania:

Masło, przy użyciu miksera utrzeć  z cukrem, dodać żółtka, sól, mąkę z proszkiem i chwilę ucierać. Ciasto będzie  grudkowate i  będzie wyglądało jak  tzw. mokry piasek – tak ma być😊

Większą część ciasta (takie 2/3 całości) wyłożyć, a raczej wysypać na blaszkę wyłożoną papierem. Piekłam w blaszce 32 x 25 cm. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki mniej więcej półcentymetrowe i zalać sokiem cytrynowym, żeby zachowały kolor.

Owoce rozłożyć na cieście.

Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i budyń. Pianę wyłożyć na owoce i rozsmarować równomiernie. Wierzch posypać pozostałym ciastem – kruszonką.

  Piec 40-50 min. w 180-190 st. Wkładać do nagrzanego piekarnika.

 

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge