Pyszne śledzie słodko-kwaśne

Cześć wszystkim? Niektórzy mówią, że do świąt jeszcze mnóstwo czasu, inni, że chwila. Tak czy siak, kulinarne plany świąteczne już u mnie są? Chcę się podzielić z Wami kolejnym, wypróbowanym już przez lata przepisem. Zawsze smakuje. Śledź lubi cebulę, pieprz, ocet  i to m.in. znalazło się w tym przepisie. Powstał słodko–kwaśny smak, który od kiedy poznaliśmy kuchnię azjatycką, jeszcze bardziej się nam podoba.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe, solone, wymoczone
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu (spirytusowy 10%)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Sposób przygotowania

Wymoczone śledzie pokroić w kawałki takie jakie lubicie. Ja do tego przepisu kroję filet wzdłuż na pół, a potem w niewielkie paseczki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać resztę składników,

wymieszać  ze śledziami

i odstawić na 24 godz. do lodówki.

I gotowe ?

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *