Dzień doberek ? Dziś, w przeciwieństwie do poprzedniego wpisu, wszystko będzie poukładane, proporcje podane, sposób przygotowania wyraźny i zdjęcie niczego sobie? A proponuję Wam, wydawałoby się, zwykłe krokiety. Ale takie nie są! Ze zwykłej kapusty wydobyłam ciekawy smak. Południowego akcentu dodały pomidory z czosnkiem i bazylią, a pazura podkręciła papryka wędzona. Oczka jedzą więc i kolorystycznie potrawa zachęca do szamania ?I tym sposobem, też smakowite, tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami dostały nową twarz ?Gorąco zapraszam do wypróbowania przepisu. I nie czekajcie wcale, bo smaczek Was powali 😉
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej ( ja miałam 3 wiaderka półkilowe kapusty z koperkiem, przecenionej po świętach ? )
- 1,5 kg cebuli
- 4 łyżki papryki wędzonej słodkiej (miałam już resztki tej z Węgier)
- 1,5-2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej ( też węgierska)
- 3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- olej do smażenia (tradycyjnie u mnie rzepakowy)
Naleśniki: Na blogu znajdziecie przepisy na naleśniki, więc zapraszam ?
Panierka:
- jajka – ilość w zależności od ilości krokietów
- bułka tarta (może być panco, może być bułka + mąka krupczatka i inne zestawy)
- sól, olej
Sposób przygotowania:
Ugotować kapustę przez 20 min. w niewielkiej ilości wody (kapusty nie płukałam – przeważnie tak robię, bo szkoda mi wypłukiwać naturalne witaminy i smak ). Po ugotowaniu odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Cebulę pokroić w ćwierć talarki – paseczki mają mieć długość podobną do pokrojonej kapusty – u mnie to jakiś 1 cm. Gdy cebula jest duża, dostosować odpowiednio wielkość krojenia. Cebulę zeszklić na oleju.
Zeszklona cebula swoją słodkością odpowiednio zrównoważy kwas kapusty. Kapustę wymieszać z cebulą i przyprawami,
podsmażyć wszystko przez chwilę – smaki się wymieszają ? Farsz nakładać na naleśniki,
zwijać wg uznania – u mnie boki do środka, a później w gruby rulon – takie wygodnie się panieruje i rumieni. Jajka roztrzepać, do bułki dodać szczyptę soli. Zwinięte naleśniki panierować w jajku i bułce, obsmażać na rumiano – i już są krokietami?
Smacznegooo! 🙂