Pyszne krokiety z… pazurem

Dzień doberek ? Dziś, w przeciwieństwie do poprzedniego wpisu, wszystko będzie poukładane, proporcje podane, sposób przygotowania wyraźny i zdjęcie niczego sobie? A proponuję Wam, wydawałoby się, zwykłe krokiety. Ale takie nie są! Ze zwykłej kapusty wydobyłam ciekawy smak. Południowego  akcentu dodały pomidory z czosnkiem i bazylią,  a pazura podkręciła papryka wędzona. Oczka jedzą więc i kolorystycznie potrawa zachęca do szamania ?I tym sposobem, też smakowite, tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami dostały nową twarz ?Gorąco zapraszam do wypróbowania przepisu. I nie czekajcie wcale, bo smaczek Was powali 😉

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej ( ja miałam 3 wiaderka półkilowe kapusty z koperkiem, przecenionej po świętach ? )
  • 1,5 kg cebuli
  • 4 łyżki papryki wędzonej słodkiej (miałam już resztki tej z Węgier)
  • 1,5-2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej ( też węgierska)
  • 3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • olej do smażenia (tradycyjnie u mnie rzepakowy)

Naleśniki: Na blogu znajdziecie przepisy na naleśniki, więc zapraszam ?

Panierka:

  • jajka – ilość w zależności od ilości krokietów
  • bułka tarta (może być panco, może być bułka + mąka krupczatka i inne zestawy)
  • sól, olej

Sposób przygotowania:

Ugotować kapustę przez 20 min. w niewielkiej ilości wody (kapusty nie płukałam – przeważnie tak robię, bo szkoda mi wypłukiwać naturalne witaminy i smak ). Po ugotowaniu odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Cebulę pokroić w ćwierć talarki –  paseczki mają mieć długość podobną do pokrojonej kapusty – u mnie to jakiś 1 cm. Gdy  cebula jest duża, dostosować odpowiednio wielkość krojenia. Cebulę zeszklić na oleju.

Zeszklona cebula swoją słodkością odpowiednio zrównoważy kwas kapusty. Kapustę wymieszać z cebulą i przyprawami,

podsmażyć wszystko przez chwilę – smaki się wymieszają ? Farsz nakładać na naleśniki,

zwijać wg uznania – u mnie boki do środka, a później w gruby rulon – takie wygodnie się panieruje i rumieni. Jajka roztrzepać, do bułki dodać szczyptę soli. Zwinięte naleśniki panierować w jajku i bułce, obsmażać na rumiano – i już są krokietami?

 

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *