Dzień doberek ? A co u Was ciekawego? Co słychać? A wiecie, co ja Wam powiem – ja już nie lubię tej zimy – niech sobie gdzieś idzie! Ja chcę już ciepełko, wiosenną zieleń, kwiaty pachnące na łące i ptaki śpiewające? A dzisiejsza propozycja to kaszotto z białej, niepalonej kaszy gryczanej, którą miałam przyjemność otrzymać od firmy Polskie Młyny i ugotować z niej danie, które Wam dziś proponuję. Produkt ten można nabyć na stronie oficjalnego sklepu internetowego Polskich Młynów -> LINK. Kasza od tego producenta ma wyraźne kształty i jest praktycznie zapakowana w woreczku strunowym, co pozwala na jej porcjowanie i szczelne przechowywanie. A co mi Internet powiedział o właściwościach tej kaszy? Kasza gryczana, inaczej zwana hreczką lub tatarką otrzymywana jest z obłuskanych nasion gryki, wpływa na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i ma działanie przeciwnowotworowe. Wracając do dania to muszę przyznać, że wyszło mi smakowicie. Na fajny smaczek wpływ miało dodanie trochę kwasku z pomidorów i wina, trochę słodyczy z żurawiny i duszonej cebulki. Całość podkreślił cudowny akcent czosnku niedźwiedziego i masełka. Podana np. z płynnym jajeczkiem w koszulce… to już osiągnęło szczyt. Gorąco polecam ?
Składniki:
- 1 opakowanie (tj.300 g) kaszy gryczanej białej BIO Polskie Młyny
- 1 średnia cebula szalotka
- 2 łyżki orzechów pekan
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2-3 łyżki śmietanki kulinarnej – 18%
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- 1,5 łyżki masła zwykłego
- 1 lampka (ok. 150 ml) białego półwytrawnego wina
- 1 l bulionu (u mnie był warzywny i myślę, że do tego przepisu taki jest najlepszy)
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 3 czubate łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 6-8 sporych kawałków pomidorów suszonych (takich ze słoiczka, w oliwie – u mnie oczywiście były własnoręcznie robione ? )
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać w kosteczkę. Żurawinę zalać gorącą wodą na kilka minut, żeby zmiękła, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałeczki. Orzechy posiekać.
Podgrzać bulion. Pomidory pokroić w większą kostkę – czasem przyjemnie trafić w potrawie na większe kąski. Do kieliszka nalać wina, upić ze…3 łyki, żeby sprawdzić czy jest na pewno odpowiednie, a potem uzupełnić kieliszek ?. Na patelnię wrzucić masło klarowane, gdy się rozgrzeje dodać cebulkę, zeszklić. Wsypać kaszę i mieszając, uprażyć ją przez jakieś 3 min.
Dodać wino, a gdy kasza wpije wino dodać szklankę bulionu. I tak dodawać bulion, aż kasza będzie odpowiednio dobra – tzn. ma zachować kształt, ale nie zgrzytać przy gryzieniu. Gdzieś po trzeciej dolewce bulionu dodać żurawinę, pomidory, orzechy i przyprawy – sól, pieprz i czosnek.
Na samym końcu dodać śmietankę i masło, dobrze wymieszać i gotowe ? Kaszotto można spożywać jako samodzielną potrawę, można również podać z kawałkiem mięcha np. pieczonego, z kotletem, rybą… Ja podałam z jajkiem w koszulce.
Smacznegooo! 🙂