Pyszne kaszotto z białej kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, żurawiną, czosnkiem niedźwiedzim…

            Dzień doberek ? A co u Was ciekawego? Co słychać? A wiecie, co ja Wam powiem – ja już nie lubię tej zimy – niech sobie gdzieś idzie! Ja chcę już ciepełko, wiosenną zieleń, kwiaty pachnące na łące i ptaki śpiewające? A dzisiejsza propozycja to kaszotto z białej, niepalonej kaszy gryczanej, którą miałam przyjemność otrzymać od firmy Polskie Młyny i ugotować z niej danie, które Wam dziś proponuję. Produkt ten można nabyć na stronie oficjalnego sklepu internetowego Polskich Młynów -> LINK.  Kasza od tego producenta ma wyraźne kształty i jest praktycznie zapakowana w woreczku strunowym, co pozwala na jej porcjowanie i szczelne przechowywanie. A co mi Internet powiedział o właściwościach tej kaszy? Kasza gryczana, inaczej zwana hreczką lub tatarką otrzymywana jest z obłuskanych nasion gryki, wpływa na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i ma działanie przeciwnowotworowe. Wracając do dania to muszę przyznać, że wyszło mi smakowicie. Na fajny smaczek wpływ miało dodanie trochę kwasku z pomidorów i wina, trochę słodyczy z żurawiny i duszonej cebulki. Całość podkreślił cudowny akcent czosnku niedźwiedziego i masełka. Podana np. z płynnym jajeczkiem w koszulce… to już osiągnęło szczyt. Gorąco polecam ?

Składniki:

  • 1 opakowanie (tj.300 g) kaszy gryczanej białej BIO Polskie Młyny
  • 1 średnia cebula szalotka
  • 2 łyżki orzechów pekan
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki śmietanki kulinarnej – 18%
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 łyżki masła zwykłego
  • 1 lampka (ok. 150 ml) białego półwytrawnego wina
  • 1 l bulionu (u mnie był warzywny i myślę, że do tego przepisu taki jest najlepszy)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 3 czubate łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 6-8 sporych kawałków pomidorów suszonych (takich ze słoiczka, w oliwie – u mnie oczywiście były własnoręcznie robione ? )

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać w kosteczkę. Żurawinę zalać gorącą wodą na kilka minut, żeby zmiękła, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałeczki. Orzechy posiekać.

Podgrzać bulion. Pomidory pokroić w większą kostkę – czasem przyjemnie trafić w potrawie na większe kąski. Do kieliszka nalać wina, upić ze…3 łyki, żeby sprawdzić czy jest na pewno odpowiednie, a potem uzupełnić kieliszek ?. Na patelnię wrzucić masło klarowane, gdy się rozgrzeje dodać cebulkę, zeszklić. Wsypać kaszę i  mieszając, uprażyć ją przez jakieś 3 min.

Dodać wino, a gdy kasza wpije wino dodać szklankę bulionu. I tak dodawać bulion, aż kasza będzie odpowiednio dobra – tzn. ma zachować kształt, ale nie zgrzytać przy gryzieniu. Gdzieś po trzeciej dolewce bulionu dodać żurawinę, pomidory, orzechy i przyprawy – sól, pieprz i czosnek.

Na samym końcu dodać śmietankę i masło, dobrze wymieszać i gotowe ? Kaszotto można spożywać jako samodzielną potrawę, można również podać z kawałkiem mięcha np. pieczonego, z kotletem, rybą… Ja podałam z jajkiem w koszulce.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *