Pyszne dyniowe ciasteczka

      Witam😊 Jak to dobrze, że już parę lat temu „przeprosiliśmy „ dynię” i zaczęliśmy ją wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Dziś też i ja to zrobiłam. Proponuję pyszne, puszyste i smakowite ciasteczka z dynią. Robi się je bardzo prosto i bardzo szybko i już w tym momencie, po  przeczytaniu tych słów,  powinniście wiązać buty i gnać do sklepu 😉 A sezon jest akurat dyniowaty  i można dostać dynie różnych gatunków. Przepis podejrzałam w czasopiśmie „Smaki życia”. I wiecie co jeszcze poczułam, kiedy spróbowałam ciastka? Święta! Tak, właśnie  tak! 🙂 Może dzięki temu, że jest tu dodatek przyprawy do piernika miałam takie wrażenie. A gdyby je polukrować i posypać złotymi groszkami śmiało można je potraktować jako wypiek bożonarodzeniowy. No i jeszcze  się przyznam, że to moja  córcia je robiła, a ja cały czas byłam obok z aparatem 😉.

DSC_0067

  Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki żytniej ( akurat nie miałam żytniej, więc dałam graham)
  • 1,5 szklanki brązowego cukru (dałam trzcinowy)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1,5 szklanki purée z dyni
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g groszków czekoladowych ( choć w przepisie nie było o tym mowy, myślę, że śmiało można ten dodatek zastąpić np. suszoną żurawiną, orzechami, kandyzowaną skórką cytrusową)

DSC_0040

Sposób przyrządzania:

Dynię pokroić na cząstki ,wybrać nasiona i miękką część, skropić  olejem i piec do miękkości w termoobiegu, w 180 st. przez 40-60min. (zależy jak duże kawałki  i jaka dynia). Dobrze jest też, przed pieczeniem, ponacinać cząstki w kratkę (jak kiełbaskę na grilla 😉

DSC_0041Po upieczeniu obrać ze skórki  i przy pomocy np. blendera zmiksować.

DSC_0042Mąki przesiać, połączyć z cukrem, solą, sodą i przyprawą do piernika. Dodać ostudzone purée, wlać olej, dokładnie wymieszać łyżką albo rękoma. Dodać groszki czekoladowe.

DSC_0044Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  kłaść łyżką dosyć spore okrągłe ciastka.

DSC_0045Piec w 190 st. przez 15-20 min.

DSC_0060

DSC_0069

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *