Pyszna surówka z sałaty ze śmietanowym, słodko-kwaśnym sosem

Wieeele lat temu zapałałam miłością do tej surówki i ta miłość dalej trwa 😉  Przez lata przerobiłam wiele wersji np. z dodatkiem świeżego ogórka, pomidorków koktajlowych, papryki itd. Podaję dziś wersję podstawową, a resztę pozostawiam Waszej wyobraźni. Bardzo ważny jest tu sos śmietanowy, bo to on nadaje surówce super smak.  Doskonała do obiadu,  do mięsiwa z grilla i jako samodzielne danie.

DSC_0354

Składniki:

  • średnia główka sałaty lodowej
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku

Sos:

  • 5 łyżek śmietany 12 % ( w lżejszej wersji pół na pół jogurtem)
  • płaska łyżeczka soli morskiej ( wydaje się dużo, ale należy pamiętać, że warzywa są bez dodatku soli)
  • 2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka octu (jeśli ktoś nie lubi można dodać octu winnego lub soku z cytryny) – mnie najbardziej smakuje wersja z octem
  • 2-3 ząbki czosnku

DSC_0338

Sposób przygotowania:

Sałatę podrzeć na małe kawałki – sałat nie powinno się kroić nożem, bo się robią trawiaste, chociaż w przypadku sałaty lodowej nie jest koniecznie tak. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, szczypiorek poszatkować. Ułożyć wszystkie składniki w salaterce. Tuż przed podaniem polać śmietaną, wtedy sałatka będzie chrupiąca i pyszna.

Sos:

Do śmietany dodać sól, cukier, ocet, przeciśnięty przez praskę lub starkowany czosnek. Wszystko wymieszać i polać surówkę.

DSC_0340

DSC_0344

DSC_0351

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

2 komentarze

    1. Prosta i uwielbiam ją! Super, że nie tylko ja. Tu też można sobie pokombinować ze składnikami i stosować do różnych dań.Dzięki za opinię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *