To bardzo pyszna sałatka. Robiłam ją razem z przyjaciółką Marzeną, bo szłyśmy do drugiej przyjaciółki Ewy na rocznicę ślubu i chciałyśmy przynieść coś ciekawego do jedzenia. Zrobiłyśmy wtedy też zapiekany chlebek i szaszłyki z cukinią. Oczywiście dostałyśmy „lekki” opieprz, bo było i tak dużo, przygotowanego, pysznego „żarełka”. No ale cóż – trzeba to przyjąć na klatę ? …i żyć dalej, hihi ? Sałatka wyglądała ciekawie, bo mieniła się wieloma kolorami – a wiadomo, że my – „człowieki” jemy oczami. Ale oprócz tego wyszedł ciekawy smaczek – chrupiące sałaty, kwaśne kapary, lekko ostra cebulka, pomidorowe pomidory ?, no i ciekawy słodko- kwaśny sos typu winegret. Idealna do grilla i na przyjęcia domowe.
Składniki:
- 1 opakowanie mix sałat -100 g
- 1 opakowanie roszponki – 100g
- 3 łyżki kaparów
- 5-8 kolorowych pomidorków koktajlowych (dałam daktylowe czerwone i żółte)
- 1 czerwona cebula
- 150 g sera feta
Składniki na sos:
- 2 łyżki miodu (płynnego)
- 1 łyżeczka soli (użyłam himalajskiej)
- 1 łyżka musztardy (dałam miodową)
- 4 łyżki octu cydrowego (można dać inny np. jabłkowy)
- 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Do salaterki wrzucić sałaty, dodać pokrojone na połówki lub plasterki pomidory, dodać kapary, cebulę czerwoną w plasterkach ( trochę je porozkładać) i ser feta pokrojony w kosteczkę. Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić go i wymieszać.
Polać sosem dopiero przed samym podaniem, żeby sałaty były chrupkie.
Smacznegooo! 🙂