Pyszna sałatka z sałat, pomidorów, kaparów, fety…z miodowo – musztardowym sosie typu winegret

To bardzo pyszna sałatka. Robiłam ją razem z przyjaciółką  Marzeną, bo szłyśmy do drugiej przyjaciółki Ewy na rocznicę ślubu i chciałyśmy  przynieść coś ciekawego do jedzenia. Zrobiłyśmy wtedy też zapiekany chlebek i szaszłyki z cukinią. Oczywiście dostałyśmy „lekki” opieprz, bo było i tak dużo, przygotowanego, pysznego „żarełka”. No ale cóż – trzeba to przyjąć na klatę ? …i żyć dalej, hihi ? Sałatka wyglądała ciekawie, bo mieniła się wieloma kolorami – a wiadomo, że my – „człowieki” jemy oczami. Ale oprócz tego wyszedł ciekawy smaczek – chrupiące sałaty, kwaśne kapary, lekko ostra cebulka, pomidorowe pomidory ?, no i ciekawy słodko- kwaśny sos typu winegret. Idealna do grilla i na przyjęcia domowe.

DSC_0970

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat -100 g
  • 1 opakowanie roszponki – 100g
  • 3 łyżki kaparów
  • 5-8 kolorowych pomidorków koktajlowych (dałam daktylowe czerwone i żółte)
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g sera feta

Składniki na sos:

  • 2 łyżki miodu (płynnego)
  • 1 łyżeczka soli (użyłam himalajskiej)
  • 1 łyżka musztardy (dałam miodową)
  • 4 łyżki octu cydrowego (można dać inny np. jabłkowy)
  • 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2łyżeczki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Do salaterki wrzucić sałaty, dodać pokrojone na połówki lub plasterki pomidory, dodać kapary, cebulę czerwoną w plasterkach ( trochę je porozkładać) i ser feta pokrojony w kosteczkę. Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić go i wymieszać.

DSC_0973Polać sosem dopiero przed samym podaniem, żeby sałaty były chrupkie.

DSC_0972

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *