Puszysta kawowa babka

Hej 😊 Niedługo Wielkanoc to i pomysł na nową babkę musi być.  Podawałam  Wam już przepisy  m.in. na babkę  jogurtową z gruszkami, marmurkową, czekoladową, twarogową, cytrynową, ajerkoniakową,.. a dziś babka z kawą. Pulchniutka, bo z  dodatkiem mąki ziemniaczanej, długo wilgotna, bo na oleju i pachnąca kawą.  Babka  kawowa do porannej kawy  wielkanocnej…to rozkosz dla kawoszy 😊  Przepis jest prosty i szybki, a zaczerpnęłam pomysł z przepisu w gazetce „Wielkanocne ciasta, kulinarne hity”

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej do ciasta + 2 do polewy

Sposób przygotowania:

Kawę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, odstawić, żeby ostygła.

Jajka  ubić z cukrami, dolewać olej, cały czas mieszając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać i również dodać do masy. Mniejszą część ciasta odłożyć, a resztę wlać do wysmarowanej i posypanej bułką foremki babkowej.

Do części odłożonej wlać kawę i dobrze wymieszać.

W wybrany przez siebie sposób  ( ja zrobiłam plamy przy pomocy lejka, co widać na zdjęciu) rozlać ciemne ciasto na jasnym.

Piec w 180 st. przez 50 min.

Polać polewą czekoladową lub kakaową  ( ja rozpuściłam czekoladę w słodkiej śmietance) dodając 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Przybrać według swojego pomysłu, albo zgapić jakiś, hihi 😉

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *