Puszysta i pyszna szarlotka z aromatycznymi jabłkami – dzikuskami ;)

Cześć Wszystkim Łasuchom 😉  Wracając objazdem do mojego, ostatnio zakorkowanego przez remonty, miasta, natknęłam się na dziko rosnącą jabłonkę. Jabłka smakowały tak jak wyglądały czyli cudownie 😊 Piękny kolor na zewnątrz i wewnątrz ( co widać na zdjęciach), aromat, smak  i idealna konsystencja. No i zapragnęłam jakiegoś ciacha z jabłkami. Powertowałam  w przepisach i mam – delikatną szarlotkę na pulchniutkim cieście z mąki ziemniaczanej. A jak jabłka smażone pięknie pachniały…, a jak język zwisał do ziemi…, hihi 😉

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub rumowego

Składniki na nadzienie:

  • 1-1,5 kg jabłek (lekko kwaskowych i nie kartoflanych 😉)
  • 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
  • 2-4 łyżki cukru, w zależności od kwasowości jabłek i gustu (ja dałam trzcinowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub, jak kto woli, cynamonu

Dodatkowo:

  • Cukier puder lub lukier z cukru pudru i soku z cytryny, posypka

Sposób przygotowania:

Przygotować mus jabłkowy czyli obrane i pokrojone w kostkę jabłka  przesmażyć na patelni aż zrobią się miękkie,  a masa gęsta.

Dodać cukier, kaszkę (lub bułkę)  oraz cukier waniliowy lub cynamon, zostawić do przestygnięcia.

Białka ubić  z solą i cukrem. Ubijając dalej dodać żółtka, olej i aromat. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesiana mąkę. Ciasto podzielić na pół. Jedną część wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie, blacha – staruszka 😉 ,24 x24 cm)

i piec ok. 20 min w 180 st., aż się lekko zarumieni (sprawdzić patyczkiem).

Gdy ciasto lekko przestygnie wyłożyć na nie jabłka, a na wierzch wyłożyć drugą połowę ciasta.

Piec pół godziny. Posypać pudrem lub polukrować. Można dać ozdobną posypkę.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *