Pulpety rybne w smakowitej galarecie

Ho, Ho, Ho ! ? Mikołajowo Was witam. Święta tuż, tuż , więc czas się, jak zwykle, dziwnie kurczy. Już Wam pewnie mówiłam, że bardzo lubię ryby wszelakie, pod różną postacią.  Ryb w galarecie jeszcze nie proponowałam. Konkretniej to będą pulpety rybne. Przynajmniej nie będzie problemu z ościami ? Jako zimna przystawka na święta i nie tylko sprawdzają się świetnie. Galaretkę zrobiłam fajną, smakową, z suszonymi pomidorkami i oliwkami – więc trochę ciekawie będzie. A ponadto fantastycznie prezentuje się na stole, pośród innych smakowitości. Nie są jakoś bardzo pracochłonne; czas jedynie wydłuża oczekiwanie na zastyganie żelatyny. Powodzenia ?

Składniki na pulpety:

  • 1kg filetów z morszczuka argentyńskiego (śmiało może być mintaj czy dorsz)
  • 2 jaja
  • 1 sucha bułka
  • 3 łyżki koperku ( świeży, mrożony lub suszony)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki pieprzu białego
  • olej dosmażenia ( rzepakowy użyłam)

Składniki na galaretkę:

  • 1 l gorącej wody
  • tyle żelatyny ile przypada na 1 l wody wg przepisu na opakowaniu ( u mnie to było niecałe 6 łyżeczek)
  • 2 łyżki przyprawy z suszonych pomidorów i oliwek ( można dodać inny zestaw z suszonymi pomidorami)
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

Dodatki:

  • papryka czerwona
  • cytryna
  • zielone jabłko
  • groszek zielony konserwowy ( teraz myślę, że ładniejszy kolor miałby mrożony, podsmażony, ale akurat nie miałam)
  • liście szpinaku, buraka
  • gotowana marchewka

Czym ozdobicie, to już zależy od Waszej wyobraźni ?

Sposób przygotowania:

Filety zmiksować, ale nie na papkę – żeby ładnie było widać rybne kawałki. Ja użyłam do tego małego przydatnego urządzonka – Alaska (na zdjęciu).

Można tez drobniutko posiekać. Do ryby dodać namoczona bułkę i też ją zmiksować. Dodać jaja, przyprawy. Masę dokładnie wyrobić rękoma. Uformować pulpety – u mnie miały wielkość  sporego orzecha włoskiego.

Usmażyć na rumiano na gorącym oleju.

Żelatynę i przyprawy rozpuścić wg przepisu na opakowaniu żelatyny. Pulpety  i dodatki ułożyć na półmisku i warstwami zalewać żelatyną i wkładać do lodówki, żeby się ścięła.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *