Puchate i mocno czekoladowe serduszka Walentynkowe…;)

„Serce serce pokochało, serce sercu serce dało. Serce serce bardzo prosi, niech je serce w sercu nosi” – pamiętacie taki wierszyk, który kiedyś wpisywało się do pamiętników? Daaawne, beztroskie czasy, pierwszych zauroczeń i pierwszych miłości… Serce od wieków jest symbolem miłości, więc w dzisiejszym dniu nie mogło go zabraknąć na moim blogu. Przepis podpatrzyłam u Nigelli i oczywiście trochę zmodyfikowałam. Te puchate i obłędnie czekoladowe pyszności pięknie pachną rumem, a ukryte w nich nasionka granatu tworzą przyjemną niespodziankę smakową. Proste i urokliwe 😉

DSC_0604

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 25 g czekolady do picia, w proszku (dałam o smaku pomarańczy)
  • 50 ml mleka (dałam 2%)
  • 90 ml oleju (dałam rzepakowy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rumu
  • 2 garści ziarenek granatu
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 12 łyżek słodkiej śmietanki
  • 250 g czekolady (dałam straciatellę i białą)
  • ozdoby (najlepiej w kształcie serc lub takie jakie macie, ja użyłam też trochę białego lukru)

DSC_0597

Sposób przygotowania:

Do jednej miski wlać mleko, olej, rum, wbić jajo. Do drugiej miski wsypać suche składniki- mąkę, cukier, proszek, sodę, sól, kakao.

DSC_0593Mokre składniki zmiksować i powoli dodawać suche. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane wrzucić ziarenka granatu i wymieszać łyżką. Blaszkę z wgłębieniami w kształcie serduszek

DSC_0592serduszek wysmarować tłuszczem, posypać bułką i nakładać ciasto do ½ wysokości. Piec przez 20 min. W 180 st.

DSC_0598

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *