Prawdziwy schabowy z kością, podany z puree marchewkowo-ziemniaczanym i ogórkiem dębowym

Prawdziwy schabowszczak ! Nie „zabrudzony” mąką i bułką. Takie prawdziwe mięsko z kością, przyprawiony tylko solą i pieprzem, co pozwala poczuć prawdziwy smak mięsa. Króciutko smażony na smalcu, który osiąga wysoka temperaturę smażenia, wilgotny w środku.- spróbujcie, a ręczę, że warto 
Do tego podałam puree z marchewki i ziemniaków, omaszczone masłem i mlekiem. Kolorystycznie takie słoneczne. 😉
A do tego wszystkiego ogórek kiszony z mojej spiżarni, ukiszony z liściem dębu. Kompozycja, myślę, że trafna i smakowo i wizualnie. A że może trochę niedietetyczna….bo smalczyk…masełko – trudno. Czasem trzeba zapomnieć o zdrowym żywieniu i cieszyć się prawdziwym smakiem i swobodą. Zapraszam do spróbowania.

DSC_0382

Składniki
• Kotlety schabowe z kością
• 1kg ziemniaków
• 4 marchewki
• Mniej więcej szklanka mleka
• 2 łyżki masła
• Sól, pieprz
• Smalec do smażenia kotletów
• Ogórki kiszone

DSC_0371

Kotleta należy delikatnie rozbić…

DSC_0373

i doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na smalcu na rumiano.

DSC_0375

Ziemniaki ugotować z marchewką, dodać masło i mleko i zrobić puree.

DSC_0378

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *