Ja doskonale wiem, że na dzień dzisiejszy sklepy oferują nam całą gamę soków pomidorowych z całkiem niezłym składem, ale co domowy sok pomidorowy to jednak domowy! I przy tym pozostaję ;). A pracy przy nim całkiem niewiele i można popuścić wodze wyobraźni jeśli chodzi o dodatki i ich intensywność. Ja zrobiłam tym razem dwa rodzaje, jeden ziołowo –czosnkowy, drugi pikantny. Wyszły super. Użyłam pomidorów przecenionych, ze względu na ich dojrzałość, która w tym przypadku była tylko atutem.
Składniki:
- 9 kg dojrzałych pomidorów ( akurat tyle miała przeceniona skrzynka, to były malinowe pomidory)
Przyprawy do soku ziołowo – czosnkowego:
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka bazylii
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
Przyprawy do soku pikantnego:
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka papryki ostrej (chilli)
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka, najlepiej żeliwnego lub z grubym dnem wlać ½ szklanki wody i wrzucić pokrojone w plastry lub ćwiartki pomidory. Gotować ok. 1 godz. aż pomidory wyraźnie będą odchodzić od skórki. Następnie przetrzeć wszystko przez przecierak do pomidorów lub starym sprawdzonym sposobem tzn. przez sito nylonowe przy pomocy gałki do ciasta. Sok podzielić na dwie części i wlać do dwóch garnków. Doprawić wg podanych receptur i z przyprawami tylko zagotować. Przelewać do słoiczków lub buteleczek. Ja używam buteleczek po sokach dla dzieci, bo są akurat na jeden raz do spożycia. Pasteryzować przez 10 minut.
Smacznegooo! 🙂