Potrawka z piersi kurczaka, pomidorków w oliwie, papryki i cukini

       Ponownie Was dziś witam ?Dziś przedstawiam Wam  kolejny przepis,  z grupy przeglądu lodówki, patery, który ratuje produkty. Zobaczcie jak mizernie wyglądają na zdjęciu papryki, których użyłam. Są pomarszczone i nieźle zwiędłe. Ale porównajcie jak wyglądają w finalnej potrawce – apetycznie i rześko. O smaku, jaki jest wspaniały, dowiecie się jak już spróbujecie choć w części odtworzyć mój przepis.  Także znów apel – nie marnujcie żywności, przeglądajcie lodówkę! Produkty zaledwie cztery, przyprawy w sumie trzy, pracy niewiele, a potrawkę zajadało się z apetytem ?Ja do podania ugotowałam białą kaszę gryczaną – pychotka ?

Składniki:

  • 1 spora pierś kurczaka
  • 2 duże papryki ( u mnie były czerwone)
  • 4 małe papryki ( 3 pomarańczowe, 1 żółta)
  • pół niewielkiej cukinii
  • 1 malutki słoik pomidorów koktajlowych w oliwie (własnej produkcji), możecie dodać świeże
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • olej do smażenia ( u mnie rzepakowy)

Sposób przygotowania:

Piersi pokroić w długie paseczki szerokości mniej więcej 1 centymetra. Papryki pokroić w krążki, wycinając w międzyczasie gniazda nasienne, ale tak jakby nam się nie chciało, czyli byle jak ?- ziarenka w niczym nie przeszkadzają. Cukinię pokroić w cienkie kilkucentymetrowe paski – nic nie musi być regularnego i potocznego.

Na patelni podsmażyć piersi na lekko rumiano, dodać trochę pieprzu i soli.

Mięso zdjąć z patelni i podsmażyć papryki i cukinię, tak, żeby pozostały jędrne, posypać resztą przypraw i wymieszać z kurczakiem.

Na końcu dodać pomidorki i wyłączyć gaz pod patelnią.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *