Ponownie Was dziś witam ?Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis, z grupy przeglądu lodówki, patery, który ratuje produkty. Zobaczcie jak mizernie wyglądają na zdjęciu papryki, których użyłam. Są pomarszczone i nieźle zwiędłe. Ale porównajcie jak wyglądają w finalnej potrawce – apetycznie i rześko. O smaku, jaki jest wspaniały, dowiecie się jak już spróbujecie choć w części odtworzyć mój przepis. Także znów apel – nie marnujcie żywności, przeglądajcie lodówkę! Produkty zaledwie cztery, przyprawy w sumie trzy, pracy niewiele, a potrawkę zajadało się z apetytem ?Ja do podania ugotowałam białą kaszę gryczaną – pychotka ?
Składniki:
- 1 spora pierś kurczaka
- 2 duże papryki ( u mnie były czerwone)
- 4 małe papryki ( 3 pomarańczowe, 1 żółta)
- pół niewielkiej cukinii
- 1 malutki słoik pomidorów koktajlowych w oliwie (własnej produkcji), możecie dodać świeże
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
- olej do smażenia ( u mnie rzepakowy)
Sposób przygotowania:
Piersi pokroić w długie paseczki szerokości mniej więcej 1 centymetra. Papryki pokroić w krążki, wycinając w międzyczasie gniazda nasienne, ale tak jakby nam się nie chciało, czyli byle jak ?- ziarenka w niczym nie przeszkadzają. Cukinię pokroić w cienkie kilkucentymetrowe paski – nic nie musi być regularnego i potocznego.
Na patelni podsmażyć piersi na lekko rumiano, dodać trochę pieprzu i soli.
Mięso zdjąć z patelni i podsmażyć papryki i cukinię, tak, żeby pozostały jędrne, posypać resztą przypraw i wymieszać z kurczakiem.
Na końcu dodać pomidorki i wyłączyć gaz pod patelnią.
Smacznegooo! 🙂
Jeden komentarz
wygląda pysznie