Portugalia: Mega czekoladowe ciasto.

Tym oto przepisem rozpoczynam nową kategorię na moim blogu, a mianowicie „Kuchnie świata”.  Dziś z całkiem nowo  zakupionej książki pt. „Kuchnia Portugalska” pyszne ciasto czekoladowe – bolo de cocolate.  Jest to nieduże i prościutkie ciasto, bardzo puszyste i mega czekoladowe.  Zachęcam do wypróbowania 🙂 Gorzka czekolada jest zdrowa i poprawia nastrój, więc nawet na diecie wskazane jest skubnięcie kawałka 😉

dsc_0572

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 niecałe szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
  • szczypta soli ( to mój dodatek)

Sposób przygotowania:

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuścić w misce nad wrząca woda tzw. kąpiel  wodna, ostudzić.

dsc_0565Piekarnik rozgrzać do 180 st. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Drugą połowę cukru dodać do żółtek, utrzeć na puszystą masę, do której stopniowo dodawać czekoladę. Łyżką dodawać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

dsc_0567Tortownicę o średnicy 18-23 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką (ja użyłam papieru). Piec przez pół godziny i po upieczeniu jeszcze na trochę zostawić w piekarniku. Nie dziwcie się, bo ciasto opada.

dsc_0568Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge