Polska zupa z pulpetami z białej kiełbasy, na sposób azjatycki ;)

Cześć ? Każdy na pewno ma takie chwile, że zagląda do lodówki, a tam mnóstwo resztek, a to jakaś kiełbaska, której nikt już nie chce, a to kawałek papryki, jakaś trochę przywiędła marchew…itd.  Wiecie już, że nienawidzę marnować jedzenia więc zawsze staram się jakoś te produkty zagospodarować. Dziś kolejny pomysł z serii przeglądu lodówki.  Wiem, że to może zabrzmi nieskromnie, ale znów wyszło mi coś naprawdę nieprzeciętnego ? Zupa, która całkiem dobrze udaje pyszne azjatyckie zupki. No to dalej! Sprzątać swoje lodówki! Na co czekacie? ?

DSC_0883

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • 2 garści kapusty kiszonej, lekko spłukanej
  • po małej garści świeżego tymianku, majeranku, bazylii i mięty – zerwane z moich upraw ?
  • 2 ziemniaki
  • 2 białe kiełbaski
  • 1 jajko do kiełbasek
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki sosu teriyaki
  • 1 garść szpinaku
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy

DSC_0858

Sposób przygotowania:

Marchewkę pokroić w cienkie plasterki pod ostrym skosem, pietruszkę w cieniutkie słupki, seler w plasterki 0,5 cm, a ziemniaki na pół, potem na ćwiartki i w plastry.

DSC_0860Marchew, pietruszkę i ziemniaki wrzucić na rozgrzany olej, chwilę podsmażyć. Dodać seler i kapustę kiszoną, dusić 3-4  minuty. Zalać wodą w takiej ilości, żeby przykryła warzywa z 5 cm ponad.   Zawartość kiełbasek wyłożyć do miski, dodać jako i dobrze wymieszać.  Formować nieregularne kulki i wrzucać do zupy.

DSC_0861Dodać resztę przypraw i gotować jakieś 5- 8 min. – warzywa mają być al dente, a pulpeciki ugotowane.  Na samym końcu wrzucić porwany szpinak i wyłączyć ogień na kuchence. Jeść tylko mocno ciepłe.

DSC_0885

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *