Polędwica domowym sposobem robiona – rewelacja !

Kocham domowe wyroby 🙂 I jeszcze parę ciekawostek mam w zanadrzu, żeby się z Wami podzielić. To jest idealny pomysł, którym można na święta zabłysnąć przed gośćmi, rodziną. To jest doskonały czas, żeby pomysł przetestować, dobrać swoje ulubione przyprawy i spróbować, jakie to jest pyszniaste  😉 A polędwica sklepowa… niech się przed tym wyrobem chowa! Cieniutko krojoną można spożywać bez niczego, nadaje się na kanapki i do tych wszystkich potraw, do których używamy np. szynki parmeńskiej czy szwarcwaldzkiej, bo konsystencja jest bardzo podobna. Czy do wypróbowania potrzeba Wam zachęty ? – nie sądzę;)

dsc_0980

Składniki na podstawową polędwicę:

  • 1, 30 surowego schabu bez kości
  • ½ szklanki cukru
  • 5 łyżek soli

dsc_0933

Przyprawy do polędwicy z przyprawami:

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • ½ papryki czerwonej słodkiej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Schab umyć, wytrzeć dokładnie ręcznikiem papierowym, obciąć błony. Cały schab dokładnie obtoczyć i natrzeć cukrem, odstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki  na 36 godz.

dsc_0934Co parę – paręnaście godzin zlewać wodę. Po tym czasie zmyć cukier, tak, żeby mięso nie nasiąknęło wodą – najlepiej mokrą ręką. Wytrzeć ręcznikiem. Mięso już będzie fajnie zbite, bo pozbyło się wody, dzięki dodatkowi cukru. Następnie natrzeć mięso solą i znów odstawić na 36 godz. Nadmiar soli, o ile taki zostanie, wytrzeć ręką.  Przekroić porcję na pół,

dsc_0957 jedną połowę mięsa natrzeć  przyprawami i znów zostawić w lodówce na 36 godz. Druga pozostaje bez zmian i jest podstawową wersją polędwicy.

dsc_0959Po tym czasie nasza polędwiczka jest gotowa do spożycia. Ale, żeby  osiągnąć jeszcze ciekawszy efekt można ja trochę podsuszyć. Należy zakupić skarpetki rajstopowe (takie cieniutkie), wygotować je przez chwile w wodzie i sprać.  Do takich skarpetek włożyć mięsa, dokładnie związać i powiesić na kilka dni w przewiewnym miejscu, np. w spiżarni. Skarpetki, może brzmią …śmiesznie, ale są do tego idealne, bo żaden owad się nie dostanie do naszej pyszności 😉

dsc_0976

Smacznegooo! 🙂

 

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *