Dzień dobry? Zanim zacznę się tłumaczyć dlaczego mnie tak długo nie było, może najpierw zaproponuję coś do zjedzenia? Dziś pomysł na „pizzę” na makaronie – przepis podpatrzony ze zbioru moich wycinków gazetowych. Zainteresuje pewnie tych, którzy nie umieją i nie lubią robić spodu do prawdziwej pizzy, ale może i tych, którzy chcą spróbować nowego smaku i struktury. Robi się to całkiem prosto i można zużyć to, co pozostało w lodówce. A to co położycie na górę, – jest kwestią Waszej wyobraźni – u mnie to była szynka (domowej produkcji), papryka marynowana – też oczywiście z własnej spiżarni i ser gouda. Ważną rolę oczywiście ma sos, na którego przepis poniżej. A teraz zabierajmy się do pracy?
Składniki na spód:
- 30 dag makaronu spaghetti
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na sos:
- 3 łyżki sosu (koncentratu) pomidorowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- szczypta cukru brązowego ( lub trzcinowego)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka sosu sambal oelek (może być inny pikantny sos pomidorowo- paprykowy)
Sposób przygotowania spodu:
Makaron ugotować w osolonej wodzie – ma być al dente. Odcedzić. Na patelnię wrzucić masło, gdy się rozpuści dodać mąkę, mieszać najlepiej trzepaczką. Gdy się składniki złączą dolewać mleko, cały czas mieszać, aż masa będzie gładka. Doprawić solą i świeżo utartą gałką. Masę wymieszać z makaronem
i wyłożyć na okrągłą blachę o średnicy 25 cm. Górę wygładzić. Składniki sosu wymieszać,
posmarować nim wierzch pizzy.
Ułożyć składniki,
piec 15-20 min. w 200 st, aż się ser rozpuści.
Podawać bez niczego albo polaną oliwą smakową lub sosem czosnkowym lub ketchupem lub….
Smacznegooo! 🙂