“Pizza” na spaghetti ;)

Dzień dobry? Zanim zacznę się tłumaczyć dlaczego mnie tak długo nie było, może najpierw zaproponuję coś do zjedzenia? Dziś pomysł na „pizzę” na makaronie – przepis podpatrzony ze zbioru   moich wycinków gazetowych.  Zainteresuje pewnie tych, którzy nie umieją i nie lubią robić spodu do prawdziwej pizzy, ale może i tych, którzy chcą spróbować nowego smaku i struktury. Robi się to całkiem prosto i można zużyć to, co pozostało w lodówce.  A to co położycie na górę, – jest kwestią Waszej wyobraźni – u mnie to była szynka (domowej produkcji),  papryka marynowana – też oczywiście z własnej spiżarni i ser gouda. Ważną rolę oczywiście ma sos, na którego przepis poniżej. A teraz zabierajmy się do pracy?

DSC_0967

Składniki na spód:

  • 30 dag makaronu spaghetti
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na sos:

  • 3 łyżki sosu (koncentratu) pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • szczypta cukru brązowego ( lub trzcinowego)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek (może być inny pikantny sos pomidorowo- paprykowy)

DSC_0890

Sposób przygotowania spodu:

Makaron ugotować w osolonej wodzie – ma być al dente. Odcedzić. Na patelnię wrzucić masło, gdy się rozpuści dodać mąkę, mieszać  najlepiej trzepaczką. Gdy się składniki złączą dolewać mleko, cały czas mieszać, aż masa będzie gładka. Doprawić solą i świeżo utartą gałką. Masę wymieszać z makaronem

DSC_0884 i wyłożyć na okrągłą blachę o średnicy 25 cm. Górę wygładzić. Składniki sosu wymieszać,

DSC_0888posmarować nim wierzch pizzy.

DSC_0889Ułożyć składniki,

DSC_0893piec 15-20 min. w 200 st, aż się ser rozpuści.

DSC_0899Podawać  bez niczego albo polaną oliwą smakową lub sosem czosnkowym lub ketchupem lub….

DSC_0969

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *