Pikantne dyniowe słupki

Pewnego dnia mój kolega z pracy – Wojtek przyniósł dynię w słoiku, która zrobiła jego żona Justyna.  Dynia okazała się przepyszna w smaku, cudnie szczypie języczek 🙂 Dlatego też poprosiłam Justynę o przepis, no i oczywiście popędziłam po dynię. Co prawda od lat robię tzw. ogórki po meksykańsku, które bardzo podobnie się robi i podobnie smakują, ale w tej dyni chyba duże znaczenie dla uzyskania odpowiedniego smaku miał sposób jej pokrojenie. Tak czy siak gorąco polecam ten przepis 🙂 A dynie, o tej porze, uśmiechają się z każdego warzywniaka czy ryneczku, żeby później zimą być wspaniałą surówką, dodatkiem do kanapki, przekąską.

dsc_0669

Składniki:

  • 1,5 kg dyni bez skóry i nasion (ja użyłam Hokkaido)
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki chilli
  • 1 główka czosnku

dsc_0642

Składniki na zalewę:

  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 8 łyżeczek oleju
  • 3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Dynię pokroić w słupki długości 2-3 cm i grubości ok. 0,5 -1 cm. Wrzucić do miski, zasypać solą, wymieszać i odstawić na 4 godz.

dsc_0643Następnie dodać 3 łyżeczki chilli w proszku i czosnek drobno posiekany.

dsc_0654Z podanych składników ugotować zalewę, gorącą zalać  dynię i odstawić na 12 godz. Wkładać do słoików i pasteryzować 5 min.

dsc_0672

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge