Pikantna sałatka z buraczków, po mojemu ;)

Jesień to czas, kiedy przyroda daje nam swoje plony. A my, kiedy chcemy z nich korzystać zimą, musimy je przetwarzać – oczywiście jeśli chcemy. Pewnie, że markety oferują nam bogatą gamę wszelakich przetworów, ale kiedy ….włożymy okulary 😉 i zobaczymy te wszystkie E…E…E, to nie wiem czy z ochotą będziemy chcieli to spożywać i truć nasze dzieci…naszą rodzinę. Wybór, zawsze, należy do Was…Albo lenistwo i wygoda…albo trochę pracy i zdrowie. Dzisiejsza propozycja to taka odmiana od typowych tarkowanych buraków jako surówka do obiadu. Wymyśliłam sobie buraczki sałatkowe, w plastrach, fajnie pikantne, bo z dodatkiem sporej ilości cebuli, czosnku i pieprzu. Myślę, że zasmakują Wam tak jak mi zasmakowały 🙂

DSC_0797

Składniki:

  • 3 kg buraków (użyłam podłużnych i niedużych)
  • sok z 2 cytryn
  • 5 średnich cebul
  • 4 duże ( naprawdę duże) żabki czosnku lub 8-10 małych
  • 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru do cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 3 łyżki oliwy

DSC_0788

Sposób przygotowania:

Buraki gotować 40 min i zostawić na tym palniku, na którym się gotowały do rana – buraki potrzebują długiego czasu gotowania, a ten sposób pozwala nam zaoszczędzić i czas i gaz. Następnie buraki obrać – robi się to bardzo prosto, nawet bez użycia noża, skórka łatwo schodzi pod palcami. Buraki zetrzeć na cienkie plastry – ja zrobiłam to robotem.

DSC_0784Cebulę obrać, przekroić na pół, potem jeszcze na pół i w cienkie plastry. Dodać sól i cukier i lekko zgnieść rękoma. Czosnek zetrzeć na tarce do czosnku ( zauważyliście już pewnie, że nie używam praski do czosnku, bo tarka jest o wiele wygodniejsza i jest mniej odpadów).

DSC_0789Do startych buraków dodać czosnek, cebulę, sól, sok z cytryny, ocet, oliwę i pieprz- dokładnie wymieszać.

DSC_0791Nakładać do słoików i pasteryzować 8-12 min. (zależnie od wielkości słoików).

DSC_0798

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *