Pierś indycza w ziołach z ogródka

Siemano😉  pracowity wieczór dziś mam – blogowo. Zachęcam tym razem do zdrowego, lekkiego i smakowitego mięska. Kto lubi przyprawy ziołowe będzie zachwycony, bo są bardzo wyraźnie wyczuwalne no i domowe – ogródkowe 😊 Celowo dodałam tylko pieprz i sól, żeby mieszanka ziołowa górowała smakowo. Mięsko dobre do obiadu, ale też po wystygnięciu, świetnie nadaje się na kanapkę. I co Wy na to?😊

Składniki:

  • ok 1 kg piersi z indyka (miałam 80 dag)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • duża garść ziół ( u mnie z ogródka: rozmaryn, tymianek, szałwia, lubczyk, melisa, estragon, mięta – po mniej więcej tyle samo, albo więcej tych, które najbardziej lubicie)

Sposób przygotowania:

Zioła zaparzyć 0, 5 l wody, odstawić, żeby przestygły.

Mięso nasmarować solą i pieprzem, a potem obłożyć ziołami razem z naparem.

Odstawić  do lodówki w zamkniętym naczyniu na 24-36 godzin. Piec w brytfance, w termoobiegu, w 180 st. przez ok 50 min.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge