Piernikowe muffinki – puszyste jak …chmurka ;)

         Witam po dosyć długiej przerwie 😊 Działka, warzywnik, owoce, kwiaty, przetwory… pochłonęły mnie do reszty. To był pierwszy mój rok z taką powierzchnią ogrodową, więc mam nadzieję, że w przyszłym roku już będę „bardziej doświadczona”, hihi. Od niedawna też, kiedy dowiedziałam się, że przez te problemy z cieśniami zaczyna mi się zanik mięśni, „przeprosiłam” druty i szydełko. W ten sposób ćwiczę ręce, a przy mojej przypadłości, nie jest to przyjemne.  Nie wiem czy dobrze robię, bo to mój pomysł, a efektów jeszcze nie ma …Coś trzeba robić… Termin badania, od którego    zależy jaką decyzję podejmie lekarz, mam  „już” w …marcu 2021 r. Aaaa, tak już na marginesie Wam powiem, że zlecone masaże będę miała …w 2022 roku – „fajosko” jest. Dobra! Koniec narzekania! Już niedługo moje ulubione święta😊 Wracam więc do Was i to od razu z pomysłem świątecznym. Dzisiejsze muffinki są  bardzo łatwe do wykonania i mocno smakowite 😉 Ponadto, tego samego dnia na zewnątrz cudownie chrupią, a wewnątrz istny puszek 😊 Na drugi dzień pozostaje tylko…  i aż puszystość, no ale to normalne zachowanie ciast tego typu. Przepis  wynalazłam w gazetce „Przyślij przepis” z 2017r.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej (ja dałam 1,5 szklanki tortowej, a resztę zwykłej…bo akurat tyle miałam 😉)
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka oleju (dałam rzepakowy)
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Składniki na polewę:

  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka (dałam 3,2 %)

Dodatkowo:

  • ozdóbki, posypki itp.

Sposób przygotowania:

Całe jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem,  sodą, przyprawą i kakao. Wlewać też olej. Na koniec wmieszać powidła. Wszystko robiłam robotem kuchennym.

Do blaszki na muffinki włożyć papilotki i napełnić je ciastem do ¾ wysokości.

Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st., bez termoobiegu.

Składniki polewy rozpuścić w rondelku mieszając trzepaczką. Przestudzone  na kratce muffiny polać polewą

i dowolnie ozdobić.

Z tej porcji wychodzi ok. 20 muffinek w standardowej wielkości papilotkach.

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *