Hej, hej ? Dziś będzie trochę dietetycznie i lekko. Delikatne mięso z indyka i kurczaka, pieczarki, które nie mają zbyt wielu kalorii, a wszystko upieczone więc nie miał0 sposobności, aby się napić tłuszczu ? Wiosna się zbliża, więc do wracających, szczególnie w tym okresie wszelkich diet odchudzających, jak najbardziej się nadaje. To danie, jak wiele innych pomysłów, które prezentuję, można wielorako wykorzystać. Pasuje zarówno do obiadu ze zwykłymi ziemniakami- wtedy na ciepło. Można również podać z wędliną na przekąskę oraz zapakować do kanapki, bułki. Są smaczne i ładnie się prezentują.
Składniki na kotlety:
- 0,5 kg mielonego mięsa indyczego
- 400 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 jaja
- 0,5 szklanki rosołu
Dodatkowo:
- pieczarki ( u mnie było 9, ale wszystko zależy od wielkości pieczarki)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na kotlety dobrze wyrobić.
Każdą pieczarkę schować w formowanego kotleta.
Ułożyć na blaszce z papierem i piec ok 40 min., w 180 st.,termoobieg (niekoniecznie).
Smacznegooo! 🙂