Pieczone kotlety z pieczarką

Hej, hej ? Dziś będzie trochę dietetycznie i lekko. Delikatne mięso z indyka i kurczaka, pieczarki, które nie mają zbyt wielu kalorii, a wszystko upieczone więc nie miał0 sposobności, aby się napić tłuszczu ? Wiosna się zbliża, więc do wracających,  szczególnie w tym okresie wszelkich diet odchudzających, jak najbardziej się nadaje. To danie, jak wiele innych pomysłów, które prezentuję, można wielorako wykorzystać. Pasuje zarówno do obiadu ze zwykłymi ziemniakami- wtedy na ciepło. Można również podać z wędliną na przekąskę oraz zapakować do kanapki, bułki. Są smaczne i ładnie się prezentują.

Składniki na kotlety:

  • 0,5 kg mielonego mięsa indyczego
  • 400 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki rosołu

Dodatkowo:

  • pieczarki ( u mnie było 9, ale wszystko zależy od wielkości pieczarki)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na kotlety dobrze wyrobić.

Każdą pieczarkę schować w formowanego kotleta.

Ułożyć na blaszce z papierem i piec ok 40 min., w 180 st.,termoobieg (niekoniecznie).

 

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *