Pieczona wątróbka drobiowa z żółtą czubrycą

Znudziła mi się wątróbka smażona…Chociaż tak normalnie ją lubię, taką z cebulką…mniam 🙂 Pomyślałam więc, że można ją przecież upiec i urozmaicić jakąś inną przyprawą. No i wyszło. W smaku bardzo interesująca, nie „napiła się” tłuszczu. Co ciekawe można – ją przyprawić solą nawet przed pieczeniem –nie powoduje to, że twardnieje. Jest mięciutka i rozpływa się w ustach. Zazwyczaj nie używam gotowych przypraw ale czubryca czerwona i żółta jakoś przypadły mi do gustu. Polecam taką inną wątróbkę:) DSC_0385

Składniki:
• wątróbka drobiowa- ilość zależy od ilości członków rodzinki,
• czubryca żółta- dużo,
• sól do smaku,
• cebulka w półtalarki

DSC_0740

DSC_0741

DSC_0743

Sposób przygotowania:

Wątróbkę umyć, wyciąć zbędne błonki, osuszyć, przyprawić solą i czubrycą. Cebulkę pokroić, doprawić też solą i czubrycą, trochę zmiękczyć w dłoniach, połączyć z wątróbką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, piec w piekarniku w 180o, w termo obiegu przez 35-45 min. Na ostatnie 10 min. odkryć naczynie i piec z podpiekaniem od góry, żeby wątróbka troszkę się zarumieniła. Podawać można z ziemniaczkami do obiadu lub tak ja tym razem zrobiłam- na grzance np. jako przystawka, kolacja…

DSC_0388

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *