Pieczona, smakowita karkówa, ekspresowo doprawiona

Cześć?  Przygotowałam Wam dziś przepis awaryjny. To znaczy, że kiedy dowiadujecie się prawie w ostatniej chwili, ze macie mieć gości wieczorem i chcecie im podać pieczyste. Łatwo się domyślić, że nie wiadomo jak byście to przyprawili, taka bryła mięsa w kilka godzin nie przejdzie przyprawami. Proponuję więc pociąć, w tym przypadku karkówkę,  na plastry, przyprawić i znów złożyć w całość.  Będzie wyglądała jak upieczona w całości i pocięta przed podaniem.  Użyłam tu dosyć  popularnych przypraw. Wydobyłam z nich samo najlepsze poprzez rozbicie w moździerzu.  A efekt był wspaniały ?

Składniki:

  • 1,40 karkówki bez kości
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm. (pięknie poprzerastana :))

W moździerzu utłuc razem wszystkie przyprawy.

Dokładnie nasmarować plastry mięsa z każdej strony i ułożyć w brytfance w całość.

Piec w 160 st, przez 1 godzinę i 20 min. Niska temperatura i długie pieczenie sprawi, że będzie soczysta i krucha.

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *