Pieczeń ze schabu szpikowana suszonymi pomidorami i czosnkiem

Hej 😊  Nadal trwa ta niespokojna sytuacja w kraju, trzeba przestrzegać pewnych zasad, swoboda jest  mocno ograniczona, ale życie toczy się dalej. Tak reasumując wszelkie niespokojne i … wrażliwe … i pozostające w pamięci na zawsze wydarzenia i sytuacje to stwierdzam, mój rocznik  ma ich wyjątkowo dużo. Tak w skrócie i hasłowo to był m.in.: ustrój komunistyczny ( kartki na żywność, ubranie i wszystko inne; gigantyczne kolejki za np. za papierem toaletowym)., strajki, „Solidarność”, stan wojenny ( czołgi na ulicach, godzina policyjna, brak Teleranka), rekordowo mroźne zimy, reformy totalnie przewracające wszystko „do góry nogami” ( szkolnictwo, zdrowie, ubezpieczenia…), totalnie inny, nowy ustrój, Polak- Papieżem, zamachy terrorystyczne ( USA- 11 września),  Smoleńsk, powodzie, świńska grypa, ptasia grypa, ASF…To takie dzisiejsze przemyślenia przy niedzieli. A teraz już do kulinariów😉  Propozycję dzisiejszą możecie wykorzystać jako pieczeń zarówno na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, ale również na niedzielny obiad, czy na kanapkę do pracy 😊W smaku jest genialna, wizualnie ciekawa i nie ma trudności przy przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Umyty i osuszony schab dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Pomidory odcedzić, ząbki czosnku przeciąć  wzdłuż na cieńsze paski.

Nożem z cienkim, długim ostrzem nacinać otwory w mięsie , palcem je poszerzyć i szpikować czosnkiem i pomidorami. Ja zrobiłam to dość gęsto , bo lubię te smaczki.

Schab odstawić na 48 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso zrumienić z każdej strony , żeby zamknąć pory.

Piec w termoobiegu, w 180 st. przez 1 godzinę.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *