Ta potrawa nie dość, że ma banalne 3 składniki, nie dość, że szybciutko się robi to efekt jest niesamowity. Polecana dla studenta lub dla kogoś, kto nie przepada za pichceniem. I choć nie lubię używać półgotowców, to w tym przypadku dały one ciekawy rezultat, więc z czystym sumieniem polecam 🙂
Składniki :
- 1 kg dobrego mięsa mielonego (najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe lub z łopatki), ja oczywiście mieliłam
- 1 duża śmietana 400 ml (12 lub 18%)
- 2 zupy cebulowe Knorra w proszku
- łyżeczka czarnego pieprzu ( to ja tak sobie wymyśliłam, ale to jest niekonieczne)
Sposób przygotowania:
Wszystko dokładnie wymieszać, uformować pieczeń. Włożyć do blaszki prostokątnej lub innej – inwencja ma tu pole do popisu. Piec 40-50 min., do godziny (w zależności od piekarnika). Podawać na kanapce, z chlebem jako dodatek lub gruby plaster do obiadu np. z ziemniakami i buraczkami.
Smacznegooo ! 🙂
2 komentarze
Świetny pomysł. Danie uniwersalne – i jako mięcho do obiadu i na zimno na kanapkę. Poza tym świetna baza do innych dań jak ktoś lubi kombinować. Ja czasem dodam paprykę, czasem dużo czosnku, raz wetknąłem ugotowane jajko i za każdym razem było wyśmienite 🙂
:)To propozycja..naprawdę leniwa, ale jak widać efekt ciekawy. Fajnie, że otwiera wór z pomysłami…i przydaje się.