Pieczeń indycza w ziarnach kopru włoskiego

     Ponownie dziś się pojawiam ? Tym razem przekazuję pomysł na oryginalny smak mięsa pieczonego. Zauważyliście już pewnie, że podaję sporo pomysłów na różnego rodzaju pieczenie i pasztety, ponieważ nie znoszę sklepowych, bo wszystkie są „na jedno kopyto”, czuć głównie sól,  o składzie pasztetów to nawet nie wspomnę, a po 2-3 dniach są obrzydliwie oślizgłe…  Tak więc korzystajcie z tych przepisów, bo są przeważnie proste i mało czasochłonne w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne. Można mieć „za jednym zamachem” i obiad i coś na chleb. No więc po co się truć…?

DSC_0692

Składniki:

  • 1 kg piersi indyka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli (morskiej)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1 łyżka oleju

DSC_0671

Sposób przygotowania:

Ziarenka kopru włoskiego lekko rozetrzeć w moździerzu – wydzieli więcej smaku i aromatu.  Ja tym razem zmieliłam to w młynku na grubych żarnach. Koper, sól i pieprz wymieszać i natrzeć tym mięso.  Płynny miód i olej połączyć (nie do końca to się dokładnie uda) i polać tym  indora ?  Zostawić tak wszystko na 24 h (można trochę dłużej) w lodówce.

DSC_0672Następnie piec 1 godz. (bo tyle waży mięso) w 180 st. na termoobiegu.

DSC_0683Widzicie te warstwy mięsa… prawdziwego?!:)

DSC_0697I to jakie są cudnie soczyste…

DSC_0689

DSC_0702

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *