Pieczarki zapiekane z warzywami, grana padano i oregano

Drodzy roślinożercy! 🙂 Dziś coś dla Was…ale nie tylko.  Mięsożercy też mogą spróbować…a nawet powinni 😉 Dla odmiany, dla urozmaicenia diety, z ciekawości. Do potrawy użyłam nieco innych pieczarek tzn. brązowych. Bardzo je lubię, bo mają intensywniejszy aromat, Nie dość, że były brązowe to jeszcze miały duże kapelusze, co oznacza, wg. informacji wyczytanych w Internecie, że noszą ślicznie brzmiącą nazwę – Portabello. Kilka słów na ich temat: Łacińska nazwa: Agaricus bisporus – też ładnie, prawda? Jest to odmiana dwuzarodnikowa, pochodząca z Holandii, dokąd trafiła z Ameryki. Kapelusze dochodzą do 12 cm średnicy. Dostępna przez cały rok. Wykorzystywane do grillowania i nadziewania. Używając bardzo prostych składników uzyskałam ciekawy efekt smakowy. Nawet się takiego  nie spodziewałam. Warto spróbować 🙂 Śmiało można użyć normalnych białych pieczarek, gdy brązowych nie dostaniecie.

DSC_0054

Składniki:

  • 2 duże pieczarki brązowe
  • 2 średnie marchewki
  • 10 cm białej części pora
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • 6 łyżek starkowanego na drobnych oczkach tarki sera Grana Padano
  • 2 łyżki poszatkowanego świeżego oregano
  • sól
  • pieprz biały (najlepiej świeżo zmielony)
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki (ja użyłam masła)

DSC_0037

Sposób przygotowania:

Pieczarki albo umyć w małej ilości wody, żeby nią nie nasiąkły, albo wytrzeć dokładnie ręcznikiem papierowym i odkroić nóżki.  Nóżki pokroić drobno. Oskrobane marchewki zetrzeć na tarce, na oczkach jarzynowych. Por pokroić w niedużą kostkę.

DSC_0039

Na patelnię włożyć klarowane masło, rozgrzać, wrzucić marchew, chwilę podsmażyć. Dodać por, nóżki z pieczarek i przyprawy. Na wyłączoną już patelnię wrzucić oregano, wszystko wymieszać.

DSC_0040

Takim farszem napełnić grzybowe kapelusze. Na wierzch starkować ser Grana Padano. Zapiekać w 180 st, w termoobiegu, przez 20 minut. Podawać na ciepło…chociaż ja podjadałam też zimne i były równie ciekawe. Są świetną przekąską, a z dodatkami śmiało mogą „robić” za obiad 😉

DSC_0041

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *