Pieczarki? – nie!……pomysłowe ciasteczka :)

„Na zielonej łące…  raz, dwa, trzy, pasły się zające, rosły pieczarki… raz, dwa, trzy…” 😉 I u mnie właśnie na zielonej podkładce ciekawe  ciasteczka, które ładnie udają pieczarki. A poza tym są fajnie kruchutkie i ,znów, wbrew pozorom  wcale nie czasochłonne i nietrudne do wykonania. Znalazłam je kiedyś w czasopiśmie „Chwila dla Ciebie” i przypadły mi do gustu przez swoją oryginalność. Troszkę oczywiście przepis zmodyfikowałam 😉

DSC_0918

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli olejku rumowego
  • szczypta soli
  • 2 -3 łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć  robotem z cukrem pudrem. Dodać jajko i żółtko, mąki, śmietanę, sól, sodę i aromat, dalej ucierać. Wyjdzie taka grudkowata masa (widać na zdjęciu), którą trzema ruchami rąk łatwo się zlepi.

DSC_0909

 Przygotować  w jednej małej miseczce kakao, w drugiej wodę i   do tego butelkę (może być po piwie 😉 )

DSC_0910

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, maczać szyjkę butelki na wysokość ok. centymetra w wodzie, a potem w kakao i wciskać je w kulki, formując kształt grzyba (pieczarki -pokazane na zdjęciu). Butelkę moczyć co drugie lub trzecie ciasteczko w wodzie i kakao.

DSC_0911

Układać spodem do góry na blaszce z papierem do pieczenia. Piec w 170 st. w termoobiegu, przez 25-30 min.

DSC_0914

DSC_0916

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *