Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą

Dziś polecam efektowne paszteciki drożdżowe, które możemy upiec na święta Bożego Narodzenia lub w zwykły dzień. W tym przypadku ja zrobiłam farsz z pieczarek i białej kapusty, a to dlatego, że robiłam je na święta, a miałam już pierogi z kiszoną kapustą i uszka z suszonymi grzybami więc nie chciałam powtarzać smaków. Farsze możemy sobie do nich wymyślać różne. Ciasto dobrze się wyrabia, rośnie akurat na tyle, że dobrze wygląda i smakuje w połączeniu z farszem oraz jest poręczne w szamaniu 😉 🙂

DSC_0807

Składniki na ciasto:
• 25 dag mąki
• 2 dag drożdży
• 1 jajko i 1 żółtko do ciasta
• 1 łyżeczka cukru
• ½ szklanki ciepłego mleka
• 3 łyżki oleju
• 2 jajka (1- do posmarowania ciasta pod farszem, 1 – na wierzchu)
Składniki na farsz:
• 75 dag posiekanych pieczarek
• ½ średniej główki lub jedna mała główka białej kapusty
• 1spora cebula
• 2 jajka
• 2 łyżki oleju
• sól
• świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
• 1 łyżka cebuli granulowanej

DSC_0778

DSC_0782

DSC_0789

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto. Drożdże wkruszyć – nie trzeba robić zaczynu. Dokładnie rękoma wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Kapustę poszatkować na drobnych oczkach (najlepiej robotem). Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić warzywa na patelnię, dać przyprawy, podsmażyć, Wyłączyć gaz i cały czas mieszając wrzucić surowe jajko, żeby farsz się trochę skleił.

Ciasto rozwałkować na grubość mniej więcej 0,5 cm, posmarować roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka – po to, żeby farsz nie wsiąkał do ciasta. Następnie rozsmarować na cieście farsz, zwinąć roladę, przykryć ściereczką, odstawić na jakieś pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Brzegi ciasta dobrze się skleją , bo były posmarowane jajkiem. Ostrym nożem podzielić na kawałki o szerokości 2 – 3cm. Na środku każdego pasztecika odcisnąć drewnianą łopatką lub tępą częścią noża wgłębienie. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować jajkiem. Można posypać czarnuszką , kminkiem, sezamem czy grubą solą. Ja użyłam tym razem do połowy pasztecików czarnuszki, do reszty – kminku. Piec ok.20 min w 190 st., do zrumienienia.

 

DSC_0793

DSC_0796DSC_0799

DSC_0804

DSC_0808

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *