Pani Marchewka w wykwintnej odsłonie wyruszyła na salony ;)

Hejka😊 Zajrzałam do lodówki, a tam kilka plasterków salami samotnie leży, parę suszonych pomidorów pokutuje już sporo czasu w słoiku, gałązki selera, które zostały nieużyte do innej potrawy. Otworzyłam  też zamrażarkę i pomyślałam, że skoro za niedługo będzie młoda marcheweczka, to tą wypadałoby zużyć. I tak oto już zrodził się pomysł z serii sprzątania lodówki. A  potrawy, jak już wspominałam w innym wpisie, z  takiego przeglądu są oryginalne i pyszne. Z tej, to normalnie, jestem z siebie dumna! 😉 Prosta, szybka i rewelacyjnie pyszna – moje smaki.


Składniki:

  • 100 g salami (ja użyłam włoskiej Emiliano)
  • 6-8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
  • 450 g marchewki w kostkę (użyłam mrożonej)
  • kilka gałązek naci selera

Sposób przygotowania:

Pomidory i salami pokroić w dość cienkie plasterki.

Na patelnię wrzucić masło, po chwili dodać salami i pomidory.

Gdy się lekko podsmażą dodać marchewkę, smażyć do uzyskania nie rozgotowanej marchewki, tylko aldente 😊 Dodać sok i przyprawy.

Na koniec, już na talerzu, posypać poszatkowanym selerem. Podawać na ciepło.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge