Palmiery orzechowe z ciasta francuskiego

A witam, witam Drodzy Państwo 😊 Dzisiejsza propozycja to trochę leniwa propozycja 😉 Ale często właśnie takich szukamy. Jesteśmy zmęczeni, jest późno, chce nam się coś słodkiego schrupać, goście na wycieraczce, a sąsiadka zmierza na kawę – i to jest ten czas, kiedy można sięgnąć po ten pomysł. Pracy niewiele, czas pieczenia króciutki, a i wersji smakowych trochę do wyboru.   Smakowite i oko cieszą. Na przepis natknęłam się w stosie moich zbieranych latami przepisów, najprawdopodobniej z Internetu.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (najczęściej spotykane +- 300 g)
  • ¾ -1 szklanka orzechów włoskich (mogą być laskowe, makadamia, migdały albo wymieszane)
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • malutka szczypta soli

Sposób przygotowania

Orzechy zmielić na bardzo drobno (ja zrobiłam przy użyciu takiej maszynki, jak na zdjęciu – bardzo fajna 😊 ) i wymieszać z solą.

Rozwinąć ciasto francuskie, posypać cukrem i rękoma delikatnie cukier przycisnąć do ciasta, żeby nie spadł przy przekładaniu. Ciasto przełożyć ostrożnie na druga stronę. Najpierw przekroić je na pól wzdłuż, a potem w poprzek – mamy 4  równe prostokąty. Zostały nam 2 łyżki cukru więc należy posypać każdą część połówką łyżki cukru,

a potem  ¼  ilości orzechów.

Dłuższe boki prostokątów zawinąć do siebie aż się zetkną (pokazałam na zdjęciu).

Taki podwójny wałek kroić w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Ułożyć ciastka na blaszce z papierem i piec w 190 st, przez 10-2 min.

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge