Pączusie z serkiem ;)

Siemka! 😉 Słuchajcie, a możemy umówić się, że dziś jest tłusty czwartek, hihi?  Bo proponuję Wam pączki, których nie zdążyłam zrobić w słusznym czasie. Chociaż w sumie, czy ktoś nam broni jeść pączki przez cały rok? No nie.  Więc jeśli macie ochotę – to gorąco zapraszam do wypróbowania 🙂 Przepis mam od koleżanki z pracy – Sylwii. I podpowiadam: zróbcie  taką porcję, którą dacie radę wciągnąć tego samego dnia, bo na drugi dzień staja się już trochę czerstwe … jak to pączki.

DSC_0763

Składniki:

  • 2 serki homogenizowane (gęste), po 140 g (ja dałam brzoskwiniowy)
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki (czasem, gdy serek jest rzadki trzeba dodać więcej mąki)
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru pudru do ciasta + do posypania ( gdy serek jest smakowy i słodki dać tylko ¼ szklanki)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub jakiś aromat – opcjonalnie
  • olej do głębokiego smażenia (użyłam rzepakowy)

DSC_0753

Sposób przygotowania:

Do miski wbić jajka i utrzeć mikserem. Dodać sól, mąkę, serek, cukier puder, proszek, cukier waniliowy. Wszystko wymieszać, pod koniec będzie ciężko, bo ciasto stanie się  dosyć gęste.

DSC_0754Maczając ręce w mące   formować pączki wielkości orzecha włoskiego

DSC_0755i smażyć w głębokim oleju do zrumienienia.

DSC_0756Posypać cukrem pudrem.

DSC_0758

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *