Jak to dobrze, że istnieją wolne weekendy! 🙂 Po wyczerpującym tygodniu i imprezowym piątku taka leniwa sobota to zbawienie;). Od rana leżakowanie w łóżeczku i nawilżanie dziwnie przesuszonego gardła ;), a plany gotowania od rana „lekko” się przesunęły. Dziś proponuję pierogi dla leniuchów lub zapracowanych, którzy nie maja czasu na lepienie. No i przy okazji zrobiłam przegląd lodówki, gdzie znalazłam resztki farszu od pierogów ruskich, które niedawno Wam przedstawiałam. Smak tego oszukaństwa niewiele różni się od prawdziwego pieroga. Spróbujcie po prostu 😉
Składniki na ciasto:
- ½ l mleka ( może mieć 1,5, 2 lub 3,2 %)
- 1 jajo
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2,5 szklanki mąki
- ¾ szklanki wody mineralnej (lub gazowanej)
- tłuszcz do patelni (masło klarowane lub olej rzepakowy)
Farsz :
Składniki i sposób przygotowania znajdziesz w przepisie na pierogi ruskie, które niedawno Wam proponowałam.
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta wymieszać przy użyciu robota lub trzepaczki.
Na patelni lekko smarowanej tłuszczem smażyć rumiane naleśniki.
Napełniać je farszem, zwijać w rulony lub kwadraty. Najlepsze na ciepło.
Smacznegooo! 🙂