Oszukane pierogi… naleśniki ruskie ;)

Jak to dobrze, że istnieją wolne weekendy! 🙂 Po wyczerpującym tygodniu i imprezowym piątku taka leniwa sobota to zbawienie;). Od rana leżakowanie w łóżeczku i nawilżanie dziwnie przesuszonego gardła ;),  a plany gotowania od rana „lekko” się przesunęły. Dziś proponuję pierogi  dla leniuchów lub zapracowanych, którzy nie maja czasu na lepienie. No i przy okazji zrobiłam przegląd lodówki, gdzie znalazłam resztki farszu od pierogów ruskich, które niedawno Wam przedstawiałam. Smak tego oszukaństwa niewiele różni się od prawdziwego pieroga. Spróbujcie po prostu 😉

dsc_1095

Składniki na ciasto:

  • ½ l mleka ( może mieć 1,5, 2 lub 3,2 %)
  • 1 jajo
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki wody mineralnej (lub gazowanej)
  • tłuszcz do patelni (masło klarowane lub olej rzepakowy)

Farsz :

Składniki i sposób przygotowania znajdziesz w przepisie na pierogi ruskie, które niedawno Wam proponowałam.

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta wymieszać przy użyciu robota lub trzepaczki.

dsc_1091Na patelni lekko smarowanej tłuszczem smażyć rumiane naleśniki.

dsc_1092Napełniać je farszem, zwijać w rulony lub kwadraty. Najlepsze na ciepło.

dsc_1093

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *