Oryginalny placek marcepanowy typu brownie

Upalny niedzielny poranek…..(spojrzałam właśnie na zegarek i poprawiam się ;)) – upalne niedzielne południe?….popołudnie , a ja dopiero dziś robię wpis dot. ciasta, które upiekłam wczoraj. No ale jak się w plenerze (wiejski festyn do białego rana) imprezuje, to się przepisów nie wpisuje ;). Ale wróćmy do tematu. Przepis stary jak świat, wycięty z jakiejś gazety, a znaleziony w przeogromnej stercie przepisów z gazet z moim dopiskiem  – „pycha”. To taki prototyp popularnego dziś brownie . Jeśli ktoś lubi marcepan to znajdzie tu marcepanowy smak, zapach i konsystencję, ale nie znajdzie migdałów…takie czary – mary. 😉 .

DSC_0137

Składniki na ciasto ciemne:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciasto jasne:

  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju migdałowego

Potrzebna jest jeszcze 1 szklanka mleka, którą użyjemy po upieczeniu ciasta.

Sposób przygotowania:

Składniki na ciemne ciasto szybko połączyć i zagnieść.

DSC_0130

Wyłożyć do blachy ( 35×25 cm). Zagnieść składniki  ciasta jasnego – masa będzie miała konsystencję  mokrego piasku i nie da się wałkować. Ciasto jasne kawałkami wyłożyć na ciemne

DSC_0131 Piec 45 min, w 180 st, w termoobiegu.

DSC_0133

I teraz coś co może Wam się wydawać dziwne, ale róbcie tak jak piszę: Zagotować szklankę mleka i wrzątkiem zalać gorące ciasto. Tak, tak-nie pomyliłam się :)Można , gdy ciasto ostygnie, polać je polewą czekoladową.

DSC_0140

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *