Oryginalne kotlety zapiekane pod zupą cebulową

Dziś danie typu studenckiego lub dla tych, którym sprawia trudność  dobieranie przypraw do potrawy, bo użyłam  „gotowca” w postaci zupy cebulowej. Danie jest również dla tych, którzy chcą zjeść coś dziwnie zrobionego, ale szaleńczo pysznego w smaku.

DSC_0407

Składniki:

  • 4 kotlety z piersi indyka (mogą być z kurczaka, karkówki czy schabowe)
  • opakowanie zupy cebulowej w proszku ( ja użyłam „Knorra” , 31 g )
  • 250 ml śmietanki 30% (użyłam z Mlekovity, bo ma wygodne zamknięcie)
  • szczypta jarzynki i pieprzu czarnego
  • 4 łyżki sera żółtego ( ja użyłam szwajcarskiego sera górskiego)

DSC_0396

Kotlety lekko rozbić tłuczkiem ( ja użyłam drewnianego, bo miałam dość delikatne mięso indycze), posypać odrobiną jarzynki i czarnego pieprzu. Ułożyć w brytfance jeden obok drugiego. Zupę rozmieszać w śmietanie i zalać nią kotlety.

DSC_0398

DSC_0401

Piec w otwartej brytfance, w 180 st. przez 30 -40 min. (kotlety wieprzowe piecze się dłużej, a drobiowym wystarcza pół godzinki).  Brytfankę  wyjąć, posypać starkowanym na tarce jarzynowej, żółtym serem i wstawić jeszcze na 8-10 min do piekarnika, do czasu aż ser się rozpuści. Podawać jako przystawkę np. z grzanką lub  jako danie obiadowe z  pieczonymi cząstkami ziemniaków lub  puree.

DSC_0403

DSC_0404

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *