Dziś danie typu studenckiego lub dla tych, którym sprawia trudność dobieranie przypraw do potrawy, bo użyłam „gotowca” w postaci zupy cebulowej. Danie jest również dla tych, którzy chcą zjeść coś dziwnie zrobionego, ale szaleńczo pysznego w smaku.
Składniki:
- 4 kotlety z piersi indyka (mogą być z kurczaka, karkówki czy schabowe)
- opakowanie zupy cebulowej w proszku ( ja użyłam „Knorra” , 31 g )
- 250 ml śmietanki 30% (użyłam z Mlekovity, bo ma wygodne zamknięcie)
- szczypta jarzynki i pieprzu czarnego
- 4 łyżki sera żółtego ( ja użyłam szwajcarskiego sera górskiego)
Kotlety lekko rozbić tłuczkiem ( ja użyłam drewnianego, bo miałam dość delikatne mięso indycze), posypać odrobiną jarzynki i czarnego pieprzu. Ułożyć w brytfance jeden obok drugiego. Zupę rozmieszać w śmietanie i zalać nią kotlety.
Piec w otwartej brytfance, w 180 st. przez 30 -40 min. (kotlety wieprzowe piecze się dłużej, a drobiowym wystarcza pół godzinki). Brytfankę wyjąć, posypać starkowanym na tarce jarzynowej, żółtym serem i wstawić jeszcze na 8-10 min do piekarnika, do czasu aż ser się rozpuści. Podawać jako przystawkę np. z grzanką lub jako danie obiadowe z pieczonymi cząstkami ziemniaków lub puree.
Smacznegooo ! 🙂