Ogórki nie całkiem po żydowsku;)

Witam 😊 Jest i kolejny przepis na ogórasy. W Internecie i czasopismach pojawiło się sporo przepisów na ogórki po żydowsku. Zainteresowały mnie. Nie mogłam zdecydować się na jeden konkretny przepis, więc sobie poczytałam trochę i stworzyłam taki pod swój smaczek. Może i Wam też przypasi😉  Intersujący jest tu dodatek zeszklonej cebuli, co w którymś z przepisów podpatrzyłam i mieszanka ziół, co już sama sobie wymyśliłam, gdy byłam u siebie w ogródku. Zakwitła mi pietruszka i seler, taki na nać, więc wykorzystałam łodyżki z kwiatami i trochę liści. Dodałam koperek i powiem Wam, że to wszystko cudnie pachniało.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • 6 średnich cebul
  • 2 średnie marchewki
  • po 3 spore garści pietruszki, selera i  kopru  z liśćmi i kwiatem( nawet jak są trochę podsuszone)
  • 6 szklanek wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka cukru
  • po 1 ząbku czosnku na słoik
  • olej do zeszklenia cebuli

Sposób przygotowania:

Ogórki obrać i ponacinać na krzyż, ale nie do końca ogórka – tak 2/3 wysokości (na zdjęciu pokazałam jak to zrobić).

Marchew obrać i pokroić w plastry (0,5 cm).  Czosnek obrać. Zieleninę pociąć na mniejsze kawałki – dla mnie wygodnie było to zrobić nożyczkami.

Cebulę pokroić w półplastry i zeszklić na oleju.

Z wody, octu, cukru i soli zagotować zalewę. Na dno słoika włożyć po mniej więcej łyżce-dwie cebuli,  garstce zieleniny i po ząbku czosnku (pokrojonego). Ułożyć nacięte ogórki, poupychać przy ściankach słoika plastry marchwi, zalać zalewą.

Pasteryzować 5-10 min w zależności od wielkości słoika.  Po włożeniu ogórków zostało mi trochę zieleniny i cebulki, więc dodałam je jeszcze na górę słoika.

Smacznegoo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge