Ogórki czosnkowe…konkretnie! 😉

Hej, hej, hej 😊 Jestem uzależniona…☹… od robienia przetworów😉  W tym roku, jeżeli chodzi o ogórki,  miałam tylko dorobić trochę ogórków kiszonych, tak dla pewności, żeby starczyło na całą zimę i trochę korniszonów. Całe mnóstwo innych przetworów mam jeszcze w spiżarni.  No ale tak jak na wstępie napisałam -uzależnienie. Te ogórki w czosnku już kiedyś robiłam, kilka lat temu, więc kiedy przypomniał mi się ich czosnkowy na maxa smak, postanowiłam, że zrobię w tym roku.  No i proszę, są. Pamiętajcie, że są dla odważnych😉

Składniki:

  • 2,5 kg niedużych i średnich ogórków
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu (10%)
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki miodu (dałam akacjowy)
  • 3 główki czosnku
  • coś zielonego do słoika (kawałek natki, koperku, żeby trochę dać kolorku do słoika. Akurat nie miałam nic, a było już późno jak robiłam)

Sposób przygotowania:

Ogórki obrać cieniutko i przekroić w poprzek na pół, a potem na 4 (lub większe na 6-8) ćwiartki wzdłuż. Czosnek drobno posiekać ( ja zrobiłam to w takiej bardzo wygodnej i pomocnej w kuchni „siekarce”- Alaska), dodać do ogórków i dokładnie wymieszać.

W międzyczasie zagotować zalewę z wody, octu, soli i miodu. Ogórki umieścić w słoikach, dodać zielone 😉  a gdy zalewa trochę przestygnie zalać nią ogórki i pasteryzować w zależności od wielkości słoików 8-15 min.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge