Odlotowy chłodnik z kiszonych ogórców ;)

Hejo😊 Nie wiem jak Wy, ale ja w takie upały rzadko sięgam po mięso i gorące pożywne dania. Uwielbiam wtedy wszelkiego rodzaju chłodniki, warzywa, twarożki itp. Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta w wykonaniu, ale trzeba mieć dobre produkty, a zwłaszcza dobre, domowe ogórki kiszone. Nie chcę nawet wyobrażać sobie jak główny składnik mógłby zepsuć cały efekt.  Danie można podawać z młodymi ziemniaczkami okraszonymi cebulką , albo na bogato cebulką i skwareczkami 😉 Ale może też być samodzielnym, dietetycznym  i zdrowym  daniem.


Składniki:

  • 4-5 szt. średnich ogórków kiszonych
  • 1 litr maślanki ( może być jogurt, kefir, kwaśne mleko lub pomieszane składniki), u mnie była maślanka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki siekanego koperku
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać sól i cukier i zgnieść rękoma.

Ogórki zetrzeć na tarce na małych oczkach.

Do naczynia dać ogórki, cebulę, koper, pieprz i maślankę.  Gdy chcemy aby był bardziej kwaśny można wlać trochę wody z ogórków, tylko wtedy trzeba uwzględnić, że ma też sól.Wszystko wymieszać i schłodzić w lodówce.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *