Nowy, ciekawy smak zamknięty w pieczonej papryce

Tak sobie pomyślałam, że zazwyczaj piecze się czerwoną paprykę nadziewaną mielonym mięsem i ryżem więc postanowiłam wymyślić nowy smak. I wyszło mi to całkiem niebanalnie i interesująco. Użyłam papryki żółtej i jasnożółtej, a farsz można nazwać wegetariańskim, pomijając ser, który zastosowałam. Ciekawy smak dał seler naciowy, papryka jalapeňo, kasza gryczana  oraz ser gruyère. Uwielbiam przedstawiać Wam zupełnie nowe smaki… może dlatego, że nie znoszę nudy… A więc do roboty, bo papryka w dobrej cenie! 😉

DSC_0965

Składniki:

  • 6 papryk (użyłam żółtych i jasnożółtych)
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki papryki jalapeňo (ze słoika, sklepowego…tym razem;))
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 pieczarki
  • 60 g sera gruyère
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 jaja
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 0,5 l wody do rosołku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia (użyłam rzepakowego)

DSC_0955

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli przez 15 minut. Rosołek rozpuścić we wrzącej wodzie. Cebulę,  pieczarki, seler naciowy,  paprykę jalapeňo pokroić w kostkę. Pietruszkę drobno poszatkować. Ser potarkować na grubych oczkach tarki. Na patelnię wrzucić cebulę i zeszklić, dodać pieczarki i chwilę podsmażyć. Do kaszy dodać cebulę z pieczarkami, seler, paprykę, ser, pietruszkę,  przyprawy i jajka. Wszystko dobrze wymieszać.

DSC_0957Z papryk odciąć góry (tzw. czapeczki),

DSC_0956napełnić papryki  farszem i przykryć pokrywkami z papryki. Ułożyć w brytfance, zalać rosołkiem i piec w 190 st, w termoobiegu, przez 45 minut. Smakuje na ciepło i na zimno.

DSC_0959Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *