Najpyszniejszy na świecie sernik śmietankowy :)

Ten sernik jest wyjątkowy! Ma konsystencję trochę inną od typowych serników…pewnie z powodu ubitej śmietany, która nadaje mu cudownej puszystości. Co ważne – nie zawiera tłuszczu w postaci masła czy margaryny. Jednym słowem – rozkosz dla podniebienia 🙂  😉 Wiele moich koleżanek wpisało to ciasto na stałe do swoich kulinarnych  repertuarów. Kiedy spróbujecie zobaczycie, że nie myliłam się. Dodatek soli to nie jest żadna pomyłka. Dodaję ją do wszystkich słodkich wypieków, ponieważ….podkreśla  smak. Nic…- tylko próbować 🙂

DSC_1116

Składniki:

  • 1,20 dobrego sera (najlepiej swojskiego, ale jest teraz też duży wybór dobrych serów z wiaderka, więc można i tak)
  • 10 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 śmietany kremówki 30 % (razem 0,5 l)
  • cukier waniliowy – prawdziwy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 paczki herbatników typu „szkolne”, ciekawie wyglądają kakaowe
  • bakalie ( ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej – 2 garści, bo, tak na marginesie to nie przepadam za rodzynkami, ale jeśli ktoś lubi….)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, zmieszać z serem, utrzeć, dodać budynie i sól. Do tego momentu mieszam mikserem, potem używam już tylko łyżki, żeby nie burzyć puszystości śmietany i piany. W osobnej misce ubić kremówki, dodać do masy serowej, wymieszać. Osobno ubić też białka ,dodać do masy i  wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na ułożone w blaszce herbatniki. Napisałam wylać masę, bo jest ona dosyć rzadka. Piec 1,20 h. w 180 st. Na 15 min. przed końcem pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika, na jakieś 20 cm i tak piec do końca. Taki manewr ma zapobiec zbytniemu pękaniu i gwałtownemu opadaniu sernika. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawić w nim prawie do ostygnięcia. Zimne polać polewą czekoladową lub polukrować. Ja zrobiłam esy-floresy z polewy 😉

DSC_1091

DSC_1094

DSC_1113

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Jeden komentarz

  1. Najlepszy sernik na świecie;) nawet moja babcia , która do tej pory w moich oczach była mistrzynią serników …przyznala że lepszego nie jadła:) do tego wszystkiego pierwszy raz w życiu piekłam sernik,a ten dzięki super przepisowi wyszedł obłędny. Delikatny ,aksamitny, rozpływa się w buzi 😉 dzięki Gosiu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *