Najlepsza babka ziemniaczana

Dobry wieczór? Dziś trochę klasyki, można powiedzieć. Przynajmniej dla części czytelników jest to klasyka. A są i tacy, dla których jest to nowość. Ale to nieistotne, bo i jednych i drugich zapraszam do wypróbowania tego przepisu? Jest to pożywne, interesujące w smaku i chyba niezbyt dietetyczne danie – ale bez przesady. Gdy z piekarnika dobywa się zapach pieczonego ziemniaka, wędzonki i cebulki, to aż trzeba ślinkę przełykać? A dla zainteresowanych dodam jeszcze, że potrawa prosta w wykonaniu i można spożywać również na zimno. To tyle. Próbujcie?

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 250 g surowego, wędzonego boczku
  • 150 g kiełbasy (zwyczajna, śląska itp.)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 8 średnich ząbków czosnku
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki majeranku

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i  zetrzeć w robocie na oczkach do placków ziemniaczanych (takich jak na zdjęciu).

Użyłam do tego mojego stareńkiego robota, pożółkłego od wielu lat użytkowania? Odcedzić trochę wody na sitku, ale nie uciskając – trochę wilgoci ziemniaki muszą zachować, bo inaczej babka będzie twarda.

Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę. Gdy boczek jest bardzo chudy (tak jak mój) do smażenia dodać 2-3 łyżki oleju. Gdy już się mięcho trochę zrumieni dodać pokrojone w kostkę cebule i zeszklić je.

Do ziemniaków dodać boczek z kiełbasą i cebulką, przyprawy, jajka, mąkę i czosnek starty na oczkach do czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać

i przełożyć do foremki posmarowanej tłuszczem (można też wysypać bułką tartą).

Piec przez 45 min. w 180°C, pod przykryciem, a potem bez przykrycia, aż się od góry zrumieni.

Podawać np. z sosem czosnkowym, pieczarkowym. Ja zrobiłam sos jogurtowy pietruszkowo–koperkowy. W innej  wersji, jak to drzewiej bywało, babkę je się popijając kwaśnym mlekiem.

Przepis na sos:

  • 3 łyżki jogurtu (dałam bałkański)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/3 łyżki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka koperku i 1 łyżka pietruszki (u mnie były suszone z torebki, świeże będą jeszcze lepsze)
  • szczypta cukru (u mnie trzcinowy)

Wszystkie składniki wymieszać, na chwilę odstawić, niech się przegryzą ?

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *