Nadzwyczajne małosolne ogórki, kiszone na sucho !!! ( zwane “po rosyjsku”) :)

Hejo ? No dawno mnie już nic tak nie zachwyciło! O przepisie słyszałam już w tamtym roku, ale jakoś tak nie spróbowałam. A teraz już wiem, że to cudowny pomysł. Ogórki zachowują piękny zielony kolor, są chrupiące, niesamowicie przechodzą dodanymi przyprawami. A prostota wykonania równa się budowie cepa ? Co drugie moje otwarcie lodówki kończy się chapnięciem chociaż kawałeczka ogórka? Do obiadku z młodymi ziemniaczkami idealne, na kanapeczkę ze smalcem, prawdziwym masłem smakowite i do chrupania do ręki – miodzio!


Składniki:

  • 1 kg średniej wielkości ogórków dobrego pochodzenia ?
  • 2 łyżeczki soli (dałam kamienną)
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • nieduży pęczek kopru do kiszenia ( z baldachimami)
  • 1 łyżeczka nasion ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 1 spory woreczek np. do zamrażania ( ja  akurat miałam 2 mniejsze)

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć  i namoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie . W połowie z nich obciąć końcówki, bo gdybyście wszystkich na raz nie jedli, to te bez końcówek szybciej dojdą, a tamte mogą pozostać chociaż z dzień dłużej.  Do worka wrzucić ogórki, sól, obrany i pokrojony na mniejsze części chrzan, pokrojone na plastry ząbki czosnku. Ponadto dodać  pokruszony na mniejsze części koper, lekko stłuczone ziele, gorczycę i listek.

Worek opróżnić na ile się da z powietrza i zawiązać.

Całością potrząsnąć, żeby składniki w miarę regularnie oblepiły ogórki i włożyć na 4 godziny do lodówki. Następnie wyjąć z lodówki , znów przemieszać i kisić w normalnej temperaturze przez 20 godzin. Dla mnie po tym czasie były już akurat więc znów po jedzeniu chowałam do lodówki.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

4 komentarze

  1. Jezus , jakie one dobre , zrobiłam w niedzielę , małosolne jak dla mnie musza się schować :):):):) , dziękuję za przepis polecam każdemu :):):)

    1. Witam 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowały. Dziękuje za opinię i zapraszam na bloga po inne przepisy 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *