Witam Moich Kochanych Odbiorców czytających bloga 🙂 Ktoś tą moją …”twórczość” chyba 😉 czyta, bo licznik fajnie rośnie – cieszy mnie to i twórczo uskrzydla 🙂 Mam tak wiele Wam do przekazania z tego, co przez lata robiłam i z nowych pomysłów, tylko czas jest największą przeszkodą – bo go po prostu jest bardzo mało 🙁 Praca, dom, pies, dwa koty, żołw, działka, basen, rower, albo inna aktywna forma dla kondycji i urody (ostatnio squash… mimo, że cieśnie cierpią straszliwie 🙁 ), książka, (na którą ostatnio czasu mi brak), życie towarzyskie – moje „psiapsiółki”, z którymi wychodzę na piwko czy spotykamy się na ploty przy drineczku ;)… itp. itd. Ale do brzegu 😉 – dziś proponuję murzynka, ale wyjątkowego murzynka, bo, tak jak tytuł mówi, jest nietypowo wytrawny, mocno kakaowy, trochę gorzki, a likier w cieście i w masie bardzo podkreśla smak. Ci co, lubią bardzo słodkie, cieknące cukrem ciasta mogą być niezadowoleni, ale rasowy smakosz znajdzie to „coś” dla siebie. Polewa pięknie błyszczy i cieszy oko. No dobra, już nie nawijam, bo, jak wiecie, niepoprawna ze nie gaduła, tylko zapraszam do pieczenia 🙂
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- szczypta soli
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy (8 g)
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka likieru kawowego lub czekoladowego (dałam czekoladowy z chilli, bo taki akurat miałam i wyszło b. dobrze)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 7 łyżek ciemnego kakao
Składniki na polewę:
- 60 dag masła
- 3 łyżki kakao
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki likieru kakaowego lub czekoladowego
Dodatkowo: perełki do ozdoby
Sposób przygotowania:
Foremkę podłużną (keksową) wielkości mniej więcej 12x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, kakao, sodę, sól i proszek przesiać do miski. W drugiej misce zmiksować jaja z jogurtem i cukrem waniliowym i likierem. W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysta masę. Ubijając dodawać suche składniki i masę jajeczną. Wszystko wyłożyć do foremni i piec ok. 70 min. – do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z formy do ostygnięcia – wyrasta duże i czasem trzeba tę wyrośniętą górę ściąć.
Do garnka z grubym dnem włożyć masło, cukier, kakao i likier, podgrzać do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zimne ciasto polać polewą, ozdobić według uznania.
Smacznegooo! 🙂
Jeden komentarz
Wygląda na meeega wilgotny, taki jest najlepszy 🙂 🙂