Murzynek… wytrawny i bardzo kakaowy.

Witam Moich Kochanych Odbiorców czytających bloga 🙂 Ktoś  tą moją …”twórczość” chyba 😉 czyta, bo licznik fajnie rośnie – cieszy mnie to i twórczo uskrzydla 🙂 Mam tak wiele Wam do przekazania z tego, co przez lata robiłam i z nowych pomysłów, tylko czas jest największą przeszkodą – bo go po prostu jest bardzo mało 🙁 Praca, dom, pies, dwa koty, żołw, działka, basen, rower, albo inna aktywna forma dla kondycji i urody (ostatnio squash… mimo, że cieśnie cierpią straszliwie 🙁 ), książka,  (na którą ostatnio czasu mi brak), życie towarzyskie – moje „psiapsiółki”, z którymi wychodzę na piwko czy spotykamy się na ploty przy drineczku ;)… itp. itd.  Ale do brzegu 😉 – dziś proponuję murzynka, ale wyjątkowego murzynka, bo, tak jak tytuł mówi, jest nietypowo wytrawny, mocno kakaowy, trochę gorzki, a likier w cieście i w masie bardzo podkreśla smak.  Ci co, lubią bardzo słodkie, cieknące cukrem ciasta mogą być niezadowoleni, ale rasowy smakosz znajdzie to „coś” dla siebie. Polewa pięknie błyszczy i cieszy oko. No dobra, już nie nawijam, bo, jak wiecie, niepoprawna ze nie gaduła, tylko zapraszam do pieczenia 🙂

dsc_1005

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (8 g)
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka likieru kawowego lub czekoladowego (dałam czekoladowy z chilli, bo taki akurat miałam i wyszło b. dobrze)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 7 łyżek ciemnego kakao

Składniki na polewę:

  • 60 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki likieru kakaowego lub czekoladowego

Dodatkowo: perełki do ozdoby

Sposób przygotowania:

Foremkę podłużną (keksową) wielkości mniej więcej 12x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, kakao, sodę, sól i proszek przesiać do miski. W drugiej misce zmiksować jaja z jogurtem i cukrem waniliowym i likierem. W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysta masę. Ubijając dodawać suche składniki i masę jajeczną. Wszystko wyłożyć do foremni i piec ok. 70 min. – do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z formy do ostygnięcia – wyrasta duże i czasem trzeba tę wyrośniętą górę ściąć.

dsc_1002Do garnka z grubym dnem włożyć masło, cukier, kakao i likier, podgrzać do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zimne ciasto polać polewą, ozdobić według uznania.

dsc_1007

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *