Ciekawe smakowo muffinki o herbacianej barwie. Leciutki posmak masła i cytryny. Mam jeszcze inne przepisy na smaczne muffiny i niedługo też je opublikuję :).
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 185 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka i sok z 2 cytryny
- 250 ml mocnego naparu z czarnej herbaty (dałam 3 torebki)
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 50 g rodzynek (ja nie dałam, bo nie przepadam za nimi…)
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać sok z cytryny, przestudzony napar z herbaty, rozpuszczone masło i jajka. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny i rodzynki. Do miski z płynnymi składnikami dodać składniki sypkie i dobrze wymieszać. Ciastem napełnić foremki na muf finki do ¾ wysokości. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.
Smacznegooo ! 🙂