Muffiny herbaciano-cytrynowe

Ciekawe smakowo muffinki o herbacianej barwie. Leciutki posmak masła i  cytryny. Mam jeszcze inne przepisy na smaczne muffiny i niedługo też je opublikuję :).

DSC_0221

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 185 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka i sok z 2 cytryny
  • 250 ml mocnego naparu z czarnej herbaty (dałam 3 torebki)
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 50 g rodzynek (ja nie dałam, bo nie przepadam za nimi…)

DSC_0200

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać sok z cytryny,  przestudzony napar z herbaty, rozpuszczone masło i jajka. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny i rodzynki.  Do miski z płynnymi składnikami dodać składniki sypkie i dobrze wymieszać. Ciastem napełnić foremki na muf finki do ¾ wysokości. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.

DSC_0202

DSC_0203

DSC_0206

DSC_0223

Smacznegooo ! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *