Mój blog skończył 3 latka !!!:) Świąteczne ciasto czekoladowo-śmietankowe, które pokochasz;)

     Święto!  Święto! A jakie? – mój blog skończył 3 latka!!! 😊 Było to dokładnie 16 marca, ale piszę o tym dziś – ciągle brakuje  mi czasu ☹  Nie wiem, kiedy to minęło…Czas goni jak głupi… Króciutka refleksja po tych 3 latkach blogowania…może w punktach…

  1. Bardzo Wam dziękuję, ze jesteście ze mną od tych 3 lat. Jesteście mega, super, cudowni….itd! 😊
  2. Wejścia na bloga przekroczyły pół miliona! Bardzo mnie to cieszy 😊 Ale teraz już patrzę jak “biegnie” do mnie milionik 😉 Tak to jest, jak mówi powiedzenie, że jak masz palca to chcesz rękę, hihi
  3. Wiecie, że wszystkie moje zdjęcia zamieszczone na blogu to naturszczyki ? Nie obrabiane w żadnym programie. Jak na brak jakiejkolwiek ingerencji, to niektóre są całkiem fajne…😉 Jak myślicie?
  4. Bardzo proszę o komentarze, bo jest ich niewiele, jak na prawie 500 przepisów, które opublikowałam ☹ Piszcie jak Wam wychodzą proponowane przepisy, przysyłajcie zdjęcia, róbcie uwagi co się podoba , a co trzeba zmienić. Komentarze dla każdego blogera są bardzo ważne…wskazują drogę, dają do myślenia, cieszą…itp. Jeśli jest jakiś problem techniczny ze wstawieniem opinii, to dajcie , proszę, znać.
  5. Miłym dla mnie zaskoczeniem jest fakt, (o którym mówią takie statystyki fb), że sporym zainteresowaniem cieszą się moje wpisy w ogóle niekulinarne. Bardzo chciałabym wiedzieć co na to ma wpływ. Może pomyślę o czymś jeszcze…
  6. Dziś proponuję mega czekoladowo-śmietankowe ciasto, które na pewno pokochacie tak jak ja 😊

DSC_0344

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki ciemnego kakao
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • szczypta soli

Składniki na masę czekoladową:

  • 1,5 kostki masła
  • 2 gorzkie czekolady (razem 200 g)
  • 1 łyżka kakao
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru

Składniki na krem śmietanowy:

  • ½ l śmietany kremówki (użyłam 36%)
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Dodatkowo:

  • czekolada do starcia na górę ciasta

Przygotujcie dużą blachę 30 x 40 cm !

 

Sposób przygotowania biszkoptu:

Białka ubić mikserem  lub robotem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier. Potem dodać żółtka , mąki, kakao, wodę i proszek, cały czas ubijając. Wlać do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą lub mąką krupczatką. Piec w 180 st. przez pół godziny, do suchego patyczka, przy grzaniu piekarnika góra-dół.

Sposób przygotowania masy czekoladowej:

Masło, czekoladę i kakao rozpuścić na wolnym ogniu, mieszając  najlepiej trzepaczką, ale nie zagotować. Odstawić, żeby przestygło.

DSC_0277 Naczynie ustawić na garnku z  gotującą się wodą ( u mnie to była miska, bo tak najwygodniej ) i przy pomocy trzepaczki energicznie ubijać   jajka, dodając pomału cukier, aż do czasu kiedy będą puszyste  jak pianka.

DSC_0275Do tak ubitych jajek dodawać pomalutku masę czekoladową.

DSC_0282Gdy składniki się wymieszają, masę wyłożyć na biszkopt i wstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby masa stężała.

DSC_0283

DSC_0285

Sposób przygotowania kremu śmietankowego

Najpierw żelatynę rozpuścić w wodzie. Zimną śmietankę ubijać aż stanie się sztywna. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier i rozpuszczoną żelatynę.  Uważać, żeby nie przekroczyć momentu, kiedy śmietanka już będzie sztywna, a my będziemy dalej ją ubijać –  może się  wtedy zważyć (rozwarstwić).

DSC_0284Gotową śmietankę wyłożyć na masę czekoladową.

DSC_0286Na śmietankę zetrzeć czekoladę – ja tarłam przy pomocy obieraka (na zdjęciu) i użyłam czekolady gorzkiej i deserowej.

DSC_0287

DSC_0290

DSC_0293Ciasto wstawić do lodówki.

DSC_0325

DSC_0320

DSC_0340

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge