Hejka😊 Uwielbiam ten czas, kiedy pojawiają się młode warzywa, a Wy? Oznacza to wiosnę, ciepełko i smak warzyw dojrzewających przy udziale słońca. Cudowny jest kapuśniak z młodej kapusty, surówki i różne pomysły na kapustę na ciepło. Smaczek delikatnie słodko – kwaśny to jest to! Kapustę taką można jeść jako danie samodzielne, albo z dobrym chlebem z masełkiem. Można również podać jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty ok. 1kg
- 1-2 pęczki koperku (zależy jak duży pęczek 😉)
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki jarzynki ( własnej roboty suszone warzywa)
- 1 średnia cebula
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub 2 ząbki tartego) – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Kapustę i koperek poszatkować.
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulkę, zeszklić,
dodać kapustę, jarzynkę, sól, cukier, sok z cytryny, Wszystko chwilę podsmażyć, zalać szklanką wody, poddusić aż kapusta trochę zmięknie, ale nie rozgotuje się.
W razie potrzeby dodać wody, ale tyle, żeby finalnie potrawa była dosyć gęsta. Dodać czosnek i koperek, zagotować.
Smacznegooo! 🙂