Młoda kapusta słodko – kwaśna na ciepło, mniam;)

Hejka😊 Uwielbiam ten czas, kiedy pojawiają się młode warzywa, a Wy? Oznacza to wiosnę, ciepełko i smak warzyw dojrzewających przy udziale słońca. Cudowny jest kapuśniak z młodej kapusty, surówki i różne pomysły na kapustę na ciepło. Smaczek delikatnie słodko – kwaśny to jest to! Kapustę taką można jeść jako danie samodzielne, albo z dobrym chlebem z masełkiem. Można również podać jako dodatek do obiadu.


Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty ok. 1kg
  • 1-2 pęczki koperku (zależy jak duży pęczek 😉)
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki jarzynki ( własnej roboty suszone warzywa)
  • 1 średnia cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub 2 ząbki tartego)  – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Kapustę i koperek poszatkować.

Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulkę, zeszklić,

dodać kapustę, jarzynkę, sól, cukier, sok z cytryny, Wszystko chwilę podsmażyć, zalać szklanką wody, poddusić aż kapusta trochę zmięknie, ale nie rozgotuje się.

W razie potrzeby dodać wody, ale tyle, żeby finalnie potrawa była dosyć gęsta. Dodać czosnek i koperek, zagotować.

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge