Mleczne bułeczki śniadaniowe

Dzień dobry 😊 U mnie wciąż przetwórstwo owocowo- warzywne i brak czasu …na nic.  A jeszcze ten cholerny zespół cieśni nadgarstkowym w zapalonym stanie, albo jeszcze nie wiem co się narobiło…no bo się w ogóle nie oszczędzam. I to telefoniczne leczenie w czasie zarazy!  Boli, skręca, rwie, drętwieje, ogranicza ruchy, spać nie daje. Często więc córka mi pomaga, albo wręcz robi konkretny przepis. Tym razem też tak było 😊 Ale za to bułeczki wyszły pyszne, takie śniadaniówki 😉 Przepis zgapiony z gazetki „Przepisy czytelników”.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 230 ml ciepłego mleka (3,2 % i wyżej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 14 dag suchych drożdży
  • 1 jajko

Ponadto:

  • 1 jajko
  • 50 ml mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami, dodać roztrzepane jajko i masło. Wlewać powoli mleko i wyrabiać ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i pojawią się w nim powietrzne otworki. Zrobić z ciasta kulę,

przykryć w misce ściereczką, tak, żeby nie dotykała ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Następnie ciasto ugnieść, podzielić na kawałki i z nich uformować kule.

Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Znów przykryć i odstawić, żeby wyrosły na ok. 30min. Bułki posmarować masłem wymieszanym z mlekiem i delikatnie naciąć.

Piec ok.15min, aż się ładnie zrumienią – słabiej lub mocniej – jak lubicie 😊

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *